2016-05-11
2099 浏览
寫開曲奇, 想起手機中亦有一張太子"貴族蛋糕店"的曲奇相片未寫, 越積越多, 跟本寫到年尾都未寫晒存貨...話說'貴族蛋糕'店 --- 行開花墟的各位都應該有點印象, 因為'想當年'的時候, 會看到店面雪櫃擺放著好幾個大大個壽桃忌廉蛋糕做生招牌, 很容易吸引人腳步停下看看, 真正是: . 是不是它先做的造型已無從稽考, 但至少那個大壽桃蛋糕應該都幾奪目耀眼替它帶來了不少顧客光顧吧?! 我食過它的普通鮮果忌廉蛋糕就是普普通通ok的, "貴族"就說不上, 味道大概是一般舊式西餅小店的出品那種味道, 視乎大家會否欣賞, 總之樣子可能俾到你驚喜因為3D/4D都有做算多樣化, 內裡就正正常常那種口味 . 今次不是寫蛋糕而是餅乾, 但只是影了包裝因為之後拆開和母親大人吃, 她今時今日見到我'相機食先'都仲未習慣, 每次都'依依哦哦...'. 為免煩我沒有逐一影相.其實當時買的時候有半磅自選兩款味依稀記得是$45元; 或已包裝好的內有幾個口味, 因為我想吃咖啡合桃、朱古力杏仁及提子曲奇, 要多過兩款味的就規定要買一磅, 但我覺得未試過它的餅所以都是買少少不要一次買一大包否則誰包底吃光?
話說'貴族蛋糕'店 --- 行開花墟的各位都應該有點印象, 因為'想當年'的時候, 會看到店面雪櫃擺放著好幾個大大個壽桃忌廉蛋糕做生招牌, 很容易吸引人腳步停下看看, 真正是: [唔買都睇睇喇喂~]. 是不是它先做的造型已無從稽考, 但至少那個大壽桃蛋糕應該都幾奪目耀眼替它帶來了不少顧客光顧吧?! 我食過它的普通鮮果忌廉蛋糕就是普普通通ok的, "貴族"就說不上, 味道大概是一般舊式西餅小店的出品那種味道, 視乎大家會否欣賞, 總之樣子可能俾到你驚喜因為3D/4D都有做算多樣化, 內裡就正正常常那種口味 .
最終決定不用三選二了, 買現成pack好的, 因為沒有一包是同時包含了咖啡合桃/及朱古力杏仁的, 這樣o麻...唯有取一包有想要的'咖啡合桃'及'提子曲奇', 另外兩款是夏威夷果仁及心型曲奇.
服務方面, 阿姐們態度唔錯, 因為我有選擇困難的問題, 我諗唔定點買: 買兩味/定要一磅/定唔買/定買預先pack好的? 都等咗分幾兩分鐘佢哋都無唔耐煩, 唔好意思! 唔該晒!