2010-02-21
長期飯票生日, 按家人要求要大食一餐好的 , 十分傷腦筋, 又要多款式 , 又要交通方便, 又不想太貴, 看了大半天 open rice 的食評, 終於決定試這間 , 有八折優惠, 又有停車場... 一入去看見 D 海鮮原本有 D 失望 , 只得凍蟹, 翡翠螺, 長腳蟹, 中蝦 , 小聖子 ( 款式不多, SIZE 又小) 亞女至愛生蠔都沒有 , 但食落又幾新鮮喎 跟住侍應一路入去坐位 , 沿途看到好多不同特色的食物 , 沙拉區,蔬果 , 凍肉等 好多款式 , 最高興是見到好多甜品 , 我們還坐在甜品雪糕區附近 , 一流 鐵板燒物最多人幫襯 , 燒魚, 燒蝦, 燒波羅 , 燒魷魚 , 西冷等等...... 好多選擇 , 幾好 直得推介的羊扒 , 一向怕 " SO" 的我都 ENCORE , 但燒蝦質素參差 , 第一次取的 虎蝦好正OK , 但後來的大頭蝦就唔得了, 肉質好 "梅" 老公唔敢食生野 , 改攻熟食 , 一般大路款式 , 但果個唔知是叉燒還是豬軟骨 : 好好味 , 自助餐少見的田雞腿等等都 OK , D
虎蝦好正OK , 但後來的大頭蝦就唔得了, 肉質好 "梅"
自助餐少見的田雞腿等等都 OK , D 粥好"棉"好入味 , 仲有每人一隻乳鴿
未試齊已經開始飽了 , 但見到 D 甜品和雪糕 , 點可以比佢停呀...... 全場最好味的
意大利芝士蛋糕一定要試 , 我們幾個單單食這個芝士蛋糕就可能已經有一個了 ,
另外賣相唔多吸引的香蕉撻 , 食落又好OK 喎 , 仲有好多小杯裝的甜品 , 各式其式
原本好期待的冰板抄雪糕 , 因為是將幾種不同口味的雪糕和果仁碎 , 在冰板上將之
混合一起 , 所以入口感覺味道好複雜 , 又好凍
*** 尾段可能因為有雪糕掉在地上 , 雪糕柜和甜品攤位附近的地板好 "痴" , 美中不足