2018-12-26 181 浏览
新蒲崗一連開咗兩間點心舖, 於是今日去試下, 十一點半之前離席有85折, 要茶位面加一, 叫咗普洱茶,有茶色但無茶香味, 不過收5蚊一位,佢哋咩質素大家心照啦😂😂講番啲食物鮮種類都有幾多選擇味道方便, 我哋嗰日叫咗, 小籠包,馬拉糕,豬潤魚片粥, 同埋麻醬陳村粉,四樣 除咗馬拉糕同小籠包做得出色啲之外其餘兩樣都😑😑小籠包夠皮比一般酒樓都做得比較薄同埋多汁, 可能佢係即包即蒸嘅關係所以可以做得比較薄, 一咬就已經流曬啲汁出嚟 , 不過小籠包有兩種一種就係按籠計,而另一種貴啲㗎呢就係按隻計16蚊一隻( 兩隻起底), 咁抵唔抵食就見仁見智啦😂馬拉糕方便畀其他酒樓做得鬆軟同埋有馬拉糕嘅甜香味, 但係份量方面就好似畀其他酒樓細咗d啦 食完兩樣好嘢總會有啲伏嘢嘅, 伏一:豬潤魚片粥, 嗰啲粥一拎埋呢已經唔係好熱(可能而家係冬天同埋間舖嘅冷氣位大),所以唔似即叫即做,係似搵咗一大煲煲一煲然後分出嚟咁樣, 仲有個粥底好稀,稀到好似飲豆漿一樣😅 至於啲豬膶完全唔彈牙爽口, 好明顯唔記得穩生粉撈過, 至於啲魚片都冇腥味,不過搵勻曬成碗粥都係得四片魚片兩片豬膶咁大把,收人26蚊, 抵唔抵就見仁見智啦伏二:麻
講番啲食物鮮種類都有幾多選擇

伏二:麻醬陳村粉, 首先呢一碟嘢上嚟因為由於麻將過多就算加埋豉油都根本都都撈唔起, 再加上佢呢碟嘢係微暖狀態更加難撈, 加上d粉好粹食落去嘅口感仲更加差,陳村粉係薄身透光,彈牙爽口嘅,但佢嘅口感係似同街邊食嘅豬腸粉一樣, 質感厚身, 仲有食落去係鞋口, 好似嗰槳未過濾清雜質感, 衰啲講句一碟根本可能就唔係陳村粉🙄🙄 個餐牌應該換成麻醬撈腸粉會比較好

總括而言呢間嘢食嘢畀同區酒樓貴好多, 味道方面亦都未控制得好好,雖然唔洗加一,有卡位, 但係出品就🙄😖,响我角度無下次

2018-12-19