饮食界晌香港真喺变化得好快,就连旺角区都高档起嚟,就以短短嘅黑布街、白布街为例,就有唔少具质素嘅食店陆续晌度插旗 ,最新一员就喺由佐敦发迹,继而搬过嚟嘅「下一站...甜品」。多谢店主邀请,令小弟试咗多款甜品。其实黑布街本身已有唔少甜品店,以前嘅「下一站...甜品」所卖嘅都有中有西,较少少港式,但又颇新派,翻睇旧店食评就能略知一二。但新铺转型,就摆明主打酒店级甜品,唔喺一般港式乜捞物捞、乜珠物珠之类,反正几位合伙人都喺出身自万丽海景酒店嘅甜品师,年资皆不浅,有嘅喺实力,制作自不然大胆啲、天马行空多啲都得,无拘束 。如果你正正食紧个酒店级嘅甜品,但时空交错喺坐紧晌松记、绿林,有咩感觉呢?心里可能有个「错晒」嘅感觉,所以,店家亦嚟个型格大翻新,全店实木枱椅,部份配置高脚枱椅,开放式厨房,一侧书柜玩味十足,几把怀旧吊扇,厨房后亦有多组枱椅,走嘅喺甜品吧嘅路线,就算晌旺角区,都有种身处苏豪嘅感觉 。既然目标清晰,啲甜品要做到酒店水准,自不然要落足心机。从餐牌所见,一共设计咗21款甜品,多样化嘅组合,配搭见心思,卖相亦花功夫,部份甜品仲加入少少份子料理元素,精彩而有惊喜 ;另外仲有一啲咖啡
;另外仲有一啲咖啡、花茶果茶、无酒精鸡尾酒以供选择。就算一班朋友嚟到,唔喺个个都钟意食甜品,都可以饮吓嘢
云呢拿泡沫配榴梿雪葩 $56

就算对榴梿未到钟爱程度,亦对佢有多少偏好,所以,一见有榴梿雪葩,自自然然就好想一试。「泡沫」系列一共有4款,两款暖泡(暖朱古力泡沫、暖拖肥泡沫)及两款冻泡(云呢拿泡沫配榴梿雪葩、绿茶泡沫)。云呢拿泡沫喺以芒果肉、榴梿雪葩、云呢拿泡沫及金柚所组合而成,芒果肉清甜大件,供货问题,榴梿雪葩改为榴梿雪糕,但依样香浓馥郁
,云呢嗱泡沫入口如慕丝般轻柔,而金柚虽未喺当造,食落有少少涩,但饱满爆汁。整个甜品配搭几新鲜有趣,当然,最爱喺𠮶一球榴梿雪糕啦
云呢拿泡沫配榴梿雪葩
粟子拿破仑 $55

拿破仑都已经成为唔少甜品店嘅必然出品,因为拿破仑仍然喺大众喜爱嘅甜品之一,原因都喺因为其松脆酥皮,故此,各店嘅酥皮就成为成败分野。不过,晌「下一站」嘅酥皮跟出面常见嘅有啲唔同,主要个个焗制,一眼就睇得出佢层酥皮喺个别焗制,所以边位喺圆滑啲,而出面通常喺一大块做,焗完再裁细合适呎码做拿破仑。试完「下一站」嘅酥皮,我觉得松脆度无乜太明显分别,但就油份少啲,最主要喺卖相细致咗
。而中层及面层,唧满粟子蓉,非香幼滑粉香,浓浓粟子香。此外,装饰真喺不可不提,先讲拿破仑面嘅红色脆糖,薄透轻巧,薄脆少甜; 3粒「马令」(Meringue)蛋白脆饼,既有杏仁香,又有烟韧口感。而碟边仲有少少脆饼碎,反而最有惊喜喺头尾两侧红莓干,初时以为喺啲红色糖粉,沾一沾先知喺酸香突出嘅红莓干
,佩服几位饼师对依啲细节位都一丝不苟
黑胡椒心太软配云呢拿雪糕 $55

心太软已经成为好多女性嘅心爱甜品,尤其流心一刻,份外兴奋。早前去大马一游,参观当地朱古力博物馆,试过一款辣椒朱古加,感觉新奇有趣,所以晌度见到「黑胡椒心太软」,有种莫名冲动想试。卖相相对上两款平实,唔算太花巧,只喺一抹红莓浆、少少脆饼碎、朱古力脆豆做装饰,加多一个云呢拿雪糕球。一切开,朱古力浆涌流而出,份量啱啱好
,想太多浆不如去Vero Chocolates饮杯浓厚嘅招牌黑朱古力吧!蛋糕唔会太薄太厚,外层带少少焦脆,虽然个心太软送到嚟热呼呼,但会喺「闻」唔到丁点黑胡椒味,不过,一入口先喺浓郁朱古力味,继而散发一朕眹辣劲,喺一种有层次嘅感受
。以前曾经晌工联会学过整心太软,都喺沟成一种朱古力浆落模焗,靠时间控制,做成外层熟成为蛋糕,内层半熟为浆,故此,内外味道一致。但事后再跟店主交流,先知佢哋分两层用料,外层蛋糕浆以55%朱古力做,内层朱古浆则以70%做
,所以,功夫要多一步,先做好内层嘅「胆浆」雪硬,再放入蛋糕浆中去焗,下次再食真喺要细心留意一下。
Test Tube $65

晌餐牌中见到依款由Mojito(白冧酒啫喱,青柠慕丝,薄荷啫喱)、伯爵茶奶冻配特浓咖啡泡沫、青瓜山葵沙冰(图:左至右)组成嘅新颖「试管」甜品,出于好奇几想试,可惜部份「试管」缺少原材料制作,未有缘一试。不过,店主话唔介意都可以试试青瓜山葵沙冰,俾俾意见,所以,都有幸试到1/3支试管。青瓜山葵沙冰,入口冰凉,口味清新,青瓜跟山葵都几夹,清爽中带点点辣,非常有趣嘅体会
,个人感觉沙冰再刨得幼细少少,口感更顺溜。温馨提示,沙冰要尽快食,否则溶到底嘅会变成青瓜山葵汁,辣度攻鼻感倍升。
Test Tube
Mango Smoothie $38

甜品做得有质素,故临尾又想试试佢啲饮品又做成点!初夏下午,外间非常闷热,热饮免问,就点咗一杯Mango Smoothie,成份只有鲜芒果肉、牛奶、原味乳酪打成,入口爽快透心、质感柔滑,芒果味自然清甜,唔止解渴,令人立时降温
。题外话,最初Smoothie登陆香港,见有人译为「沙冰」,其实唔喺太啱,因为佢又唔喺果汁冰;后尾见有译为「思慕雪」,小弟就觉得音译、意译俱佳;最近,又发现有译为「思慕昔」,去走个雪字,同沙冰完全划清界线,而且,加入牛奶令质感真喺几似奶昔,但又加上乳酪,更健康之余,亦无奶昔咁甜,真喺一个唔错嘅译名
Mango Smoothie
部份甜品都会配上指定雪糕,但为顾及唔同人嘅口味,其实雪糕口味可自由配搭,包括:云呢拿、朱古力布朗尼、野莓乳酪、曲奇、绿茶、芒果乳酪、青柠雪葩。而额外加$10可加多一球雪糕(只限以上7款口味),非常超值
;若肯俾多少少,加$8雪糕可转榴梿雪葩,加$15更可多加一球榴梿雪葩
。货源供应,最好到时向店员查询。
虽然个价睇起嚟好似唔平,但计及环境,用料质素,制作心思,繁复工序,绝对喺抵食
。再者,所试到嘅几款甜品,都跟图片中预期大份,尤其支试管,初时以为佢好细支,哈哈!嚟到「下一站...甜品」,实在样样都想试,所以,小心你嘅荷包呀
!讲开荷包,最近新学咗一个广东话谒后语:「老公荷包」,答案在下。再次多谢店主,让小弟跟同为爱好整甜品嘅友人有个甜蜜、惊喜嘅下午
题外话/补充资料: 肤浅(夫钱)
用餐时段
下午茶