2017-12-04
今晚和朋友係金鐘行完街就去灣仔dinner,係合和中心附近就有不少西餐options,今晚試下Elmo先。小店有兩層,採用open kitchen,可以睇到大廚用心炮製食物。下層為高枱,上層空間感比較強,有大燈加上唱片的decoration,感覺很decent。Menu 都幾吸引。Toast 好crispy,點嘅vinegar和olive oil加左garlic,生蒜令到口感帶點辣,很惹味。Golden chicken wings $78大量蛋黃漿在雞翼上,用上單骨雞翼,容易食得黎又可以啖啖肉,炸漿不會厚,蛋黃味濃郁,但不會太鹹,而且加左檸檬和蜜糖又帶點清新。Chef's sous vide specialGrilled Japanese natural pig $198五分熟的天然豬肉質很嫩,大廚貼心的為客人切好一片片,再排成形狀,用紫薯蓉墊在豬肉片底,加左D米,增加口感,非常有特色。配菜有菠菜和薯仔,菠菜加左辣汁,味道很不一樣。整體黎講,食物味道控制得很好,而且很豐富。Grilled U.S short rib $228優質的short rib,嫩粉紅的顏色很吸引,入口就有很香的肉
Menu 都幾吸引。
Golden chicken wings $78
Chef's sous vide special
Grilled U.S short rib $228
優質的short rib,嫩粉紅的顏色很吸引,入口就有很香的肉味,非常juicy又有嚼勁,大廚烹調的技藝相當高。沙律菜新鲜,幼身的籚筍很嫩。
薯仔煮得好蓉混合左芝士超級美味,溶化了的芝士增加不少口感。