2021-09-11 655 浏览
Mirror Burger 講起mirror,大家可能會諗起Mirror 嗰十二個人,Anson Lo,Jer,Ian,姜濤等等。但Mirror Burger 係咩回事呢?唔通Mirror出咗Burger ?!(FF太多啦)Mirror Burger以Balance Lifestyle 同素食為主,漢堡分為guilty(有肉)同guilty free (無肉,素食)兩類。素食人士都可以喺呢度食漢堡。仲有牛篣,炸牛油果等特色素食小食。 鏡漢堡$79(+coke zero $8)鏡漢堡由guilty 嘅牛肉漢堡扒同guilty-free嘅自家製素漢堡扒,美式片裝芝士,蕃茄,生菜,紫洋蔥,沙律醬組成。 漢堡太厚,一口係食唔哂所以野嘅。厚到最後我頂唔住要用叉去「解剖」個Burger 黎食。(餐廳並冇刀架,所以我解剖過程都有D難度) 牛肉方面,聽講餐廳用上USDA認證嘅美國牛肉製作。但牛肉太薄,完全冇存在感,雖然話個burger 好厚,但牛肉份量太少。第二,牛肉太乾,呢個關乎廚師煎得過熟,煎到肉汁歸0。相反牛肉其實肉味濃,調味足夠。 素漢堡扒用咗番薯,紫薯,紅腰豆,鷹嘴豆製作,裹咗蛋漿同燕麥片再
Mirror Burger

(FF太多啦)

鏡漢堡

鏡漢堡$79(+coke zero $8)

素漢堡扒用咗番薯,紫薯,紅腰豆,鷹嘴豆製作,裹咗蛋漿同燕麥片再去炸。
首先,素扒實在太過厚啦,素扒佔成個Burger 嘅比例實在太多。

味道方面,外皮脆得黎又帶麥香,內裏軟糯,香甜,飽滿,番薯味濃郁。紅腰豆同鷹嘴豆令個素扒口感更加豐富,豆味並非常香濃。味道係幾清新同香口嘅。

但如同頭先所講,個素扒食到最後會覺得非常飽膩,你知啦,全舊扒都係澱粉質。

麵包用上Burger包嘅王者-brioche。味道正常,有牛油香,甜度也適中。氣乳蓬鬆,證明麵包有足夠時間發酵。麵包並有烘過,防止麵包變濕。

其他配料方面,蕃茄,洋蔥,沙津醬份量都適中。紫洋蔥有用水沖洗過,洗走咗D生洋蔥刺激嘅味道。

用兩句黎總括呢編長文,素扒份量細D,塊牛肉厚D,唔好煎到過熟,咁就perfect啦。