2023-06-21 2052 浏览
识食嘅朋友最近带咗我去位于大馆嘅omakase🧑🏻‍🍳 呢间omakase来头不小 系美国、泰国都有分店 仲有米芝连 要认真试试💫 我去到门口嘅时候仲担心去错 因为早咗少少到 佢哋会先安排客人系酒吧休息一阵 之后再入去omakase area~ 几特别嘅体验😗餐厅列明每round最多serve 12个客人 我个晚有三位师傅驻场 主要由一位日本师傅握寿司 佢主要以日本介绍 当然都可以用英文沟通🤓 其他师傅就会负责准备其他菜式 亦细心介绍每道菜👏🏻Omakase Dinner先付 | 鳢鱼汤鳢鱼汤味道清香 略带有少少柑橘如柚子味 衬返宜家闷热嘅夏天 有开胃作用剌身|目光鱼由白身鱼-目光鱼作第一道剌身 口感滑身 带清啲鱼味~ 当日仲配咗蓝鲸吞拿鱼赤身渍 表面洒上少量柚子皮碎同wasabi🐟 可平衡到赤身渍嘅浓味 口感亦好软嫩剌身|甜虾配鱼子酱一道精致嘅菜式 以甜虾作底基 中层系海胆 表面系鱼子酱☺️ 甜虾口感好“mochi” 柔软带有黏性;海胆好甜;鱼子酱带点咸香 互相衬托 层次更丰富寿司|深海池鱼师傅系深海池鱼上加咗少量牙葱 深海池鱼轻松界上斜纹 添上豉油👐🏻 深海池鱼软嫩 带鱼嘅鲜味寿司|

Omakase Dinner

先付 | 鳢鱼汤
剌身|目光鱼
剌身|甜虾配鱼子酱
寿司|深海池鱼
寿司|花甲鱿鱼
又一件展示师傅刀功嘅寿司 花甲鱿鱼切上交叉斜纹 食落好软糯又带点条条感😋 另外仲加少少柚子碎提鲜
寿司|太刀鱼
呢件太刀鱼经过火炙 太刀鱼鱼皮轻轻皱起 鱼油渗出 鱼肉嫩滑 令作为白身鱼嘅佢香口啲🤓 拎上手食嘅时候 仲好热咖
寿司|马鲛鱼
马鲛鱼特别以樱花木烟熏 感觉更加突显马鲛鱼嘅鱼甜味 都几impressive
寿司|花咲蟹
花咲蟹肉浓郁鲜甜 表面轻轻火炙过 更香~另外想分享埋寿司饭带少少烟靭感 其他寿司都握得啱啱好
酒肴|烧原只海胆
🧡烧原只海胆真系大满足🧡 本身会睇住师傅开始烧海胆 佢哋会确保海胆份量均匀地铺满海胆入面 之后再烧🔥 烧香后 加入寿司饭 再系上面铺鱼籽同蟹肉 仲有一层新鲜好鲜甜嘅海胆🤟🏻 一啖可以食到新鲜同烧海胆 仲有鱼籽鲜味 真系好丰富
烧原只海胆
酒肴|穴虾蛄
穴虾蛄即系濑尿虾 师傅将佢炸透 炸衣好薄 虾壳已经炸到好脆🦐 穴虾蛄入面几多虾膏 特别香口~
酒肴|鲍鱼
师傅切之前特意呈现原只鲍鱼俾我哋睇先~ 然后再切件 鲍鱼易咬得嚟仲keep到弹牙口感👍🏻

寿司|中吞拿鱼腩
中吞拿鱼腩系我一向嘅最爱 渐变嘅嫩粉红色好靓🥰 中吞拿鱼打后嘅寿司饭同之前不同 用上赤醋饭 赤醋饭饭味更香醇 更适合同油脂丰富嘅鱼配搭👉🏻 更突出到中拖嘅鱼脂感
寿司|赤鯥
赤鯥经过烧制 香味先胜一筹 赤鯥表面烧到焦香☺️ 令赤鯥嘅油脂爆晒出嚟 系口中溶化~
寿司|大吞拿鱼腩
到大吞拿鱼腩 おおとろ❣️ 大拖罗嘅表面用咗备长炭轻轻炙烧过 令油脂渗出 更快溶化系口中 满满鱼油😍 系おおとろ上仲放咗海胆 邪恶
寿司|手卷
系吞拿鱼蓉手卷 夹杂咗鱼籽、萝卜、芝麻😉 吞拿鱼蓉馅料好多好丰富 亦都够油脂感
面豉汤
面豉汤以味噌作基础 唔做太咸~ 饮完面豉汤后 师傅会另外俾一杯低咖啡因嘅焙茶 焙茶较清香
甜品
甜品一共有4道 每件由水果哈密瓜食起 之后食crème brûlée 再食芒果红豆卷 最后系芝麻雪糕🤤 整体都几精致 甜而不腻!都几impressed by 4件甜品
KAJITSUSHU | Miyakanbai Yuzushu
柚子香气好浓 倒出嚟嘅时候已经闻到 饮落去几fresh 🍊
总括而言 今次嘅Omakase表现出色 食物新鲜同细致 摆盘都做得好👏🏻 最后餐厅仲会将你用过嘅筷子洗干净 俾你拎走返屋企~
烧原只海胆