2021-02-04 1013 浏览
灣仔lunch 一向多人, 譚臣道d餐廳人多到唔想等。偏偏係人群隔離有間餐廳唔多人,但係個門面睇唔出係賣d咩食物。open rice search 下, 原來係菲律賓菜,就試試先。lunch menu 有五六款, 第一樣係Chicken Afritada。 其實係咩?唔知就試下la。都係$60 跟餐仲有餐湯餐茶, 會晤會太抵呀!!餐湯係忌廉湯,又有d雞湯,比一般的忌廉湯鹹少少有另一番風味。餐飲揀左咖啡, 味道普通啦。Chicken Afritada原來係少少甜酸又鹹鹹地既汁同雞肉,又有腸仔薯仔紅蘿蔔同紅椒。都幾好食,有種住家菜的感覺, 一d都唔伏。食落同平日食既碟頭飯差不多,又帶點新奇。 已故美食家Anthony Bourdain都講過菲律賓菜將會興起,都不是沒原因的。食得好飽。個人覺得餐廳最大吸引力就是餐廳本身。 客人不少都係菲律賓人, 店員都係地道菲律賓人(即係平日大家叫的姐姐)。 店裡裝飾都充滿東南亞氣氛。 彷如瞬間飛左去菲律賓一樣。
灣仔lunch 一向多人, 譚臣道d餐廳人多到唔想等。

都係$60 跟餐仲有餐湯餐茶, 會晤會太抵呀!!
餐飲揀左咖啡, 味道普通啦。

都幾好食,有種住家菜的感覺, 一d都唔伏。

食落同平日食既碟頭飯差不多,又帶點新奇。
食得好飽。

個人覺得餐廳最大吸引力就是餐廳本身。
店裡裝飾都充滿東南亞氣氛。
彷如瞬間飛左去菲律賓一樣。
2021-02-02