2019-07-14
中餐同西餐 你會點揀?大牌檔對我嚟講雖然回憶不多,但佢又的確幾有港人風味,唔怪得電視劇都成日有大排檔情節🤣🤣 旺角女人街附近開左間樓上大排檔,裝潢好有七十年代感覺,就連待應既衣著都似到十足👍-☆ 屋村三鮮 HKD$78係我最鍾意食既滷水💕 分別有生腸、墨魚同鴨腎,成日都覺得整得好食,係好難既一件事。我可以話俾你聽,哩度既滷水簡直可以媲美肥姐嗰啲!好好好食🤤🤤 三樣嘢都整到好爽口,而且非常有嚼勁,沾埋最地道既芥辣同甜醬食,簡直無得輸,一定要叫哩個!!-☆ 家鄉鯪魚球 HKD$68鯪魚球係生炸嘅,所以有少少油。佢勝在夠大粒夠彈牙,魚肉既份量好多,唔會好粉,亦無腥味。重點係配上蜆蚧醬😋,聞到陣陣咸香味,醬上面有好多粒蜆蚧,鯪魚球配埋佢一齊食,令鯪魚味更突出!-☆ 地道咖哩水魷魚 HKD$58好多時喺出面食既水魷魚,都係得面層有味,入面無味淡茂茂,但哩度既水魷魚係入面都食到咖哩味👍咖哩味道啱啱好,唔會好辣,微微椰香味,好啱我口味😋-☆ 香菇油渣蝦子撈粗 HKD$92/大撈麵份量好多好大碟,兩個人係食唔哂!哩度既油渣唔會炸得好乾,反而有啲軟腍,我好喜歡🤗 如果蝦子再多啲就好啦,一定會好香
☆ 屋村三鮮 HKD$78
☆ 家鄉鯪魚球 HKD$68
☆ 地道咖哩水魷魚 HKD$58
☆ 香菇油渣蝦子撈粗 HKD$92/大
撈麵份量好多好大碟,兩個人係食唔哂!哩度既油渣唔會炸得好乾,反而有啲軟腍,我好喜歡🤗 如果蝦子再多啲就好啦,一定會好香~
☆ 鳳梨懷舊咕嚕肉 HKD$98
味道酸酸甜甜,非常醒胃。鳳梨同咕嚕肉都有好多舊,咕嚕肉外層炸皮唔會好厚,食到啖啖肉,唔會好似其他地方咁多肥豬肉👍 但友人就話覺得略嫌酸左啲,幸好鳳梨夠甜中和返☺😂
地道咖哩水魷魚
家鄉鯪魚球