2023-05-06 498 浏览
今日去馬鞍山有活動,係時間要食午飯,剛剛海典居下車,行入去見到有個商場we go mall就打算在這兒食中午飯。冷氣十足,行完商場內的所有餐廳,今日決定係Metro Asia食泰國lunch。 餐牌有多樣食物選擇可以升級小食或升級飲品,價錢由68蚊到88蚊不等。 通常食泰國嘢我會揀食Phat Thai 或者冬陰功湯,因為是泰國著名食品,要做得好才會有下次。 鮮蝦炒金邊粉 ,鮮蝦五蚊咁大, 有兩隻,廚師非常細心把蝦腸都挑掉,非常新鮮,十分彈牙。新鮮炒起嘅金邊粉,甜甜辣辣,把旁邊的辣粉,花生,芽菜都撈起來,分外惹味。金邊粉有炒蛋碎,豆腐乾,要把芽菜放在熱粉入面焗淋佢,這樣可以保留芽菜的爽脆感。旁邊隻辣粉都挺辣,如果你食得辣,可以全部加上去。木瓜沙律配魷魚,魷魚好冧,老人家都可以食不過嫌冇乜味,木瓜沙律,一絲絲的,每一條都沾有醬汁,酸酸甜甜, 蕃茄仔,豆角清甜,非常開胃。荔枝梳打,入面沒有荔枝肉,只有荔枝甜醬,要撈起來才好飲,消熱之選。再來叫一個芒果糯米飯做甜品,他們好細心地把糯米飯整熱, 芒果好新鮮。一啖芒果配上溫熱的糯米飯,好味的感覺滿佈味蕾。 食完嘢忍不住,再點一個香蕉班戟,班戟一分為

食完嘢忍不住,再點一個香蕉班戟,班戟一分為四,每塊班戟入麵包著一小塊香蕉,旁邊有士多啤梨可以包埋一起食。朱古力及焦糖醬令到班戟甜甜的。真的好滿足。

食飽飽先有氣力做嘢,又要美好的一天。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
環境:9