2010-05-02
apr 26, 10,有18人嘅小局dinner,以1/2攪手嘅身份,安排咗 : 1) welcome drink-有款可以揀 : soft drink,龍眼同薏米特飲-因為我上次已經飲咗薏米特飲,所以今次我就要咗熱龍眼特飲-咁我就喜歡呢個多過薏米因為唔太甜,裡面估唔到會用上新鮮菠蘿粒,又有好似海答子 2) chai tow kway炒蘿蔔糕 -同上次嘅味道差唔多,水準保持到 3) fried prawn fritters (singapore style) -呢個真喺第1次食-脆口,但就油咗些少 4) laksa -每人1碗,聞到已好鮮味,材料也多,有1/2烚蛋,蝦,魚片,豆卜等........不過就搵唔到"獅 hump"-都幾濃/惹味,對我嚟講,越食越辣,但總可以ko晒佢-唔知是否格離飯香,都喺覺得對面食友嗰碗好d咁,因佢嗰碗嘅醬喺"杰"d咁 5) 海南雞+油飯 -今次隻雞比上次更添幾分雞味,但少咗上次嗰份星洲溫和嘅香料氣息-隻雞都喺好有質素-個飯都喺1樣嘅踏實版,味道不夠濃/味6) grilled stingray w/sambal -上次聽食友講,魔鬼魚唔易處理得好味,因佢好易
1) welcome drink
-有款可以揀 : soft drink,龍眼同薏米特飲
-因為我上次已經飲咗薏米特飲,所以今次我就要咗熱龍眼特飲
2) chai tow kway炒蘿蔔糕
-同上次嘅味道差唔多,水準保持到
-呢個真喺第1次食
-脆口,但就油咗些少
4) laksa
-都幾濃/惹味,對我嚟講,越食越辣,但總可以ko晒佢
5) 海南雞+油飯
-隻雞都喺好有質素
-個飯都喺1樣嘅踏實版,味道不夠濃/味
6) grilled stingray w/sambal
-上次聽食友講,魔鬼魚唔易處理得好味,因佢好易有臭味
-佢肉多,又煮得嫩滑,更沒有臭味
-個醬都好惹味
7) assam prawn
-個汁慣性只做到我鍾意嘅包住隻大蝦
-不過個主角嘅肉質並不爽,食友懷疑喺解凍時間不夠出問題
-唔喺佢講,都唔知比較好嘅解凍方式喺將凍蝦放喺雪柜下層1晚,而唔喺我諗嘅放喺室溫下解凍,因咁樣都嫌個降溫過程太急,令到隻蝦過份流失水份
8) beef rendang
-個牛好似喺腱位,有筋膜,肉質鬆得嚟又結實
-牛燥味經過帶酸酸甜甜嘅醬汁同煮過後,就會變得溫和
9) chap chai (mixed vegetable stew)
-喺時候食番d蔬菜,味道正常
10) kaya toast
-最後1個翻兜嘅1味
-今次個斑蘭咖映醬比上次更厚,食到d醬"吱"晒出嚟
-不過今晩好飽,所以食唔落第2件,因有食友對凍凍哋嘅斑蘭醬麻麻
11) corn cake
-見個樣都唔明點解佢叫corn cake
-呢個喺椰汁pudding,個玫瑰花打橫切咗1刀,中間就會見到粟米粒
-好普通
12) gula melaka
-因為玫瑰花唔夠18杯,所以就有幾杯西米布甸嘅出現
* 多謝友人再請食il bel paxxx嘅有酒味tiramisu,真喺掂呀因酒味出,唔喺同你r痕咁