2022-01-19 1413 浏览
难得来观塘一带同BFF聚,当然要揾一间环境优美轻松嘅好地方,一路倾一路食。BFF推介Lagom Kaffe。平时好少去观塘商厦,估唔到喺工商下林立竟然有咁大嘅地方,系喺香港难得一见嘅阔落cafe。一入门就见自设炒豆机,之后就系落地大玻璃。入面以木系为主调,俾人感觉好舒适。食物以QR code数单。平日黎有lunch set可以以半价价钱点饮品。我点左奶油罗勒干贝意粉配latte。罗勒同橄榄油配杂嘅汁好香浓,每一条意粉都完美咁挂汁。最欣赏系加入荞麦,增加意粉嘅口感。带子肉质厚实,面头轻轻煎一煎。咁好味嘅带子有四粒,绝对唔轻手。Latte入口有微微咖啡烘焙味,body适中。叹一叹咖啡,吹水,真系一大乐事。BFF就食猪颈肉泡菜苹果汉堡,好新颖嘅fusion汉堡。猪颈肉面头铺咗一层烧过嘅芝士,好吸引。整体食落冇平时汉堡包咁Heavy。旁边配菜嘅薯条亦都唔马虎。面头有芝士粉,炸得香脆。难得黎慢活,当然要叫甜品chill下。Tiramisu有好澎湃嘅Cream瀑布。最上层系类似奶盖嘅cream,之后就系轻芝士同埋朱古力雪糕嘅夹层。好彩系share食,如果唔系,罪恶感太高啦。Lagom显示瑞典式生活

奶油罗勒干贝意粉

Latte

猪颈肉泡菜苹果汉堡

Tiramisui

Lagom显示瑞典式生活态度,以恰到好处的平衡寻获幸福。而我系Lagom亦享受左两个钟嘅快乐时光。

2022-01-18
用餐时段