2014-07-04
成班同事gathering,最緊要開心熱鬧,打邊爐就最啱。左揀右揀,最終敲定咗大角咀呢間力奇火鍋。門面很普通,就是一般海鮮火鍋店的樣子,但其實這只是店員製作食材的地方,隔離另一扇小門進去,才是真正開餐的地方!嚟得呢啲地方都唔會係食裝潢,一張張的大圓桌,堆放著水杯﹑餐具,感覺就像是一個大飯堂 真正的戲玉喺個店員送上個鍋底開始。 無錯,呢個只係個鍋底,所有呢啲配料都係隨鍋附送。當我哋見到個鍋底果陣,成班人都「嘩」咗出嚟! 心諗,頭先叫咗果啲嘢食唔食得哂……豬骨煲($240)-睇餐牌240蚊唔算平,但真係勁大煲,入面仲有好多豬骨﹑豬手﹐勁重膠質。應該個湯底本身已經熬咗好耐,上嚟果陣,啲湯已經好黏稠,上面已經浮咗一層薄膜。講真,好味,但對女仔嚟講可能油咗啲果然,跟住送上嚟的所有食物都係king size 平時啲頭盤都係細細碟,但呢個麻辣海哲一啲都唔細,酸酸地,勁爽口,好好食! 不過唔係好辣,更加同個麻字無關係,平時唔食辣的同事都幫襯咗兩箸。手打三寶($100)-分別係墨丸﹑蝦丸同鯪魚球,一碟12粒,粒粒都成個勺咁大,食幾粒都真係飽飽哋 水餃﹑雲吞雙拼(($100)-啲水餃同雲吞十足酒樓
水餃﹑雲吞雙拼(($100)-啲水餃同雲吞十足酒樓果啲糯米包咁大,入面有原隻大蝦,爽口彈牙,我個人幾鍾意。不過由於太大隻,起碼都要滾5分鐘先熟。我哋開頭唔識,照平時咁滾一陣就撈上嚟,結果掉番落去兩次先食得
题外话/补充资料:
同其他火鍋店比,呢度的醬料得蒜頭﹑辣椒同豉油,無咩選擇。不過我哋點咗豬骨煲,本身啲湯已經好濃好好味,所以ok!