2022-10-30 72 浏览
今晚帶老竇出尖沙咀食飯擦餐勁嘅😆去咗平民特色扒房金鳳大餐廳。金鳳開業50年,以食牛扒見稱。港式同美式牛扒仲有唔同牛嘅部位,價錢任君選擇。加埋一都係百幾二百蚊叫左個特色晚餐($178)Full set抵食,等於一個扒價錢包晒其他野: 餐包、餐湯暖暖的餐包,蘑菇湯有一定嘅稠度,偏咸味,唔洗再落胡椒粉頭盤:蟹子沙律好多奇妙醬,岩晒鐘意食傳統中式沙律的人。生果、蔬菜類型都幾多,但有少量我個人唔喜既西芹🤣主菜:比目魚扒拼西冷牛扒(五成熟,燒汁)燒汁幾香,比目魚好香油脂味。五成熟牛扒對我嚟講啱啱好。西冷牛扒都幾有牛味,冇咁多脂肪,肉質厚實啲,但唔會嚡口,唔錯。伴碟嘅翠玉瓜索晒蒜蓉燒汁香味,正😛反而薯角燶咗,冇得食添甜品:朱古力雪糕球唔知係咩牌子,個人估計係雀巢?朱古力味比想像中香濃,同埋好大球🤩開心餐飲:熱奶茶、熱咖啡😋係鐘情的港式咖啡味道。奶茶都好滑溜厚身,奶味好似少少搶左茶味-----------------------------帶子牛柳餐(八成熟,$168,黑椒汁)好攪笑🤣老竇話八成熟反而有少少血水。帶子、牛柳配黑椒汁都係冇得輸既組合。牛柳厚身,由兩塊拼成,肉質非常軟嫩。下次唔食餐我都會揀

餐包、餐湯

暖暖的餐包,蘑菇湯有一定嘅稠度,偏咸味,唔洗再落胡椒粉

頭盤:蟹子沙律

主菜:比目魚扒拼西冷牛扒(五成熟,燒汁)

甜品:朱古力雪糕球

餐飲:熱奶茶、熱咖啡

-----------------------------
帶子牛柳餐(八成熟,$168,黑椒汁)

好攪笑🤣老竇話八成熟反而有少少血水。帶子、牛柳配黑椒汁都係冇得輸既組合。牛柳厚身,由兩塊拼成,肉質非常軟嫩。下次唔食餐我都會揀埋呢個😋

2022-10-26