2020-12-22
自從法國著名麵包店「Gontran Cherrier」 進駐 K11 Musea,地庫 Food Playground 經常出現人龍。 佢出品嘅牛角包被《華爾街日報》封為「巴黎最好味嘅牛角包」!麵包店設有開放式廚房,可以見到師傅在內整麵包,新鮮麵包香味撲鼻,十分吸引。除咗牛角包,店內供應不同種類麵包同糕點,例如法包、英式鬆餅、brownies、焦糖法式凍餅等。麵包全日不停出爐,唔洗怕空手而回。「Gontran Cherrier」亦設 Cafe,供應法式熱食、餐點,最啱同朋友聚一聚。主打牛角包十分熱門,有多款口味;當日新鮮出爐的款式有經典原味、抹茶、亞麻籽、芝士火腿。排隊埋單嘅人龍,每人手上最少一個。=========================原味牛角包$24顏色金黃;切開後,酥皮層次分明;入口時,一層層酥皮喺口中散開;外層酥脆,內層鬆軟充滿牛油香,每一口混合著兩種截然不同嘅口感。抹茶牛角包$28抹茶建基於原味牛角包, 面頭鋪上抹茶粉及糖霜,牛油香明顯冇原味咁重,帶淡淡抹茶味;不過口感同原味一樣有層次。開業一年多,人龍仍然長,埋單等候需時。 以當天來講, 我大概排咗五至八分鐘, 時
=========================
原味牛角包$24
原味牛角包
抹茶牛角包$28
抹茶牛角包
開業一年多,人龍仍然長,埋單等候需時。 以當天來講, 我大概排咗五至八分鐘, 時間可接受。 不過,可能客人眾多嘅關係,店員比較冇耐性 ☹️
事源屋企有 scones,我諗住買 clotted cream 但店內見唔到,於埋單時詢問店員有冇貨 🤔 店員冇回應,隨即遞上單據,我再次詢問,隔離店員先叫我拎住單據過對面 cafe 拎,店員態度有進步空間 🤔
=========================
Gontran Cherrier
📍 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B205-B207號舖