是日行完銅鑼灣入埋去跑馬地搵食😋😋行左入去好多跑馬地名物嘅奕蔭街💕今次去呢間九雲居本來係做精品火鍋,但午市竟然有東南亞菜食😋😋—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ 午市套餐 $128(主菜+小食+飲品)▐▐ 泰國船麵 (主菜)▐一上枱有震撼到,好多料👍牛丸3大粒,好多牛肉,肉冇用鬆肉粉,有牛味又大塊唔靭👍湯底好濃,香葉味好出,加左炸蒜令湯底更惹味👍▐ 青咖喱雞飯 (主菜)▐青咖喱同雞肉最常配搭~青咖喱比想像中辣,好開胃,剩撈飯都可以食到一碗👍雞肉用左雞髀肉好滑同好多👍配菜茄子仔同青豆好足料亦好入味👍▐ 香茅雞翼 (小食)▐雞翼大大隻,外皮微焦脆,好香香茅味,帶少少微辣,點泰式雞醬甜味更能帶出味道😋▐ 泰式魚餅(小食)▐炸魚餅塊塊唔同樣,唔似係攞貨,冇咁辣嘅紅咖哩好適合加入海鮮提鮮,拌入魚餅亦好適合👍魚餅口感彈牙,加入豆角食落更有質感👍▐ 越南滴漏咖啡+$18▐我未飲過越南咖啡,呢杯唔苦,比一般黑咖啡冇咁濃烈而且帶微微炭燒香味,易入口兼順滑。▐ 泰式奶茶+$18▐口味正宗帶甜,茶底香濃。🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 裝修雅緻,地板、裝飾和籐椅充滿熱帶風情
—————————

▐ 香茅雞翼 (小食)▐

▐ 泰式魚餅(小食)▐

▐ 越南滴漏咖啡+$18▐

▐ 泰式奶茶+$18▐

口味正宗帶甜,茶底香濃。

🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 裝修雅緻,地板、裝飾和籐椅充滿熱帶風情👍

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 上菜快,只有兩位店員亦能應付繁忙午市

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 食物口味正宗,份量都幾大,我地去嘅時候因為有成十幾張外賣訂單所以喺附近行左陣(失守買左隔離嘅叉燒墨西哥包😂)先再返黎食。下次會試下佢地嘅火鍋😋