2023-09-13
好朋友幫我九月之星慶祝生日,特意挑選尖沙咀區人氣超值鐵板燒!因為最近有推廣夏日感謝祭🎏優惠,原價晚市$1,080/位,依家$756/位,午市仲要同樣食材只需要 $324/位‼️平日晚上去都座滿,好采有一早訂位,可以坐在大廚席前,可以邊傾計邊欣賞大廚為我地準備的晚餐🤭🩵前菜蒸蛋🥚蛋蒸得恰到好處,非常滑嫩,小妹偏愛食蛋,真係會一啖接著一啖。🩵季節沙律🥗清新爽口,蔬果都頗新鮮,夏季必食,健康又美味。🩵雪魚干配沙律醬雪魚干炸得酥脆,口感像是零食般的香脆口感,非常開胃。搭配上沙律醬,增加了一點點的酸甜味道,使整體口感更加豐富。🩵時令刺身三品盛盒🍣帶子,八爪魚,北寄貝刺身都好新鮮,八爪魚彈牙,北寄貝和帶子都好鮮甜。🩵沙巴原隻野生海虎蝦🦐手掌般大的海虎蝦🦐真的好大隻!大廚會將蝦頭炸到可以直接食用,大蝦煮得不會過熟好有口感,再配特製牛油海苔粉汁和千島醬,加以提鮮。🩵南非活鮑魚配日式XO脆脆醬鮑魚大隻又新鮮,不在話下,竟然連伴碟的XO脆脆醬都是親自調製,十分香濃。🩵法式鵝肝配紅酒黑醋大廚煮得外脆內暖的鵝肝,遠遠都聞到香味,再配紅酒能中和鵝肝的油膩感,簡直是絕配。🩵美國頂級牛肉厚燒🐮肉味較重,比起肉眼脂肪較
🩵前菜蒸蛋🥚
🩵季節沙律🥗
清新爽口,蔬果都頗新鮮,夏季必食,健康又美味。
🩵雪魚干配沙律醬
🩵時令刺身三品盛盒🍣
帶子,八爪魚,北寄貝
刺身都好新鮮,八爪魚彈牙,北寄貝和帶子都好鮮甜。
🩵沙巴原隻野生海虎蝦🦐
🩵南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
🩵法式鵝肝配紅酒黑醋
🩵美國頂級牛肉厚燒🐮
肉味較重,比起肉眼脂肪較少,煮出來牛肉味香濃,再配合自家製蒜片,昆布,岩鹽,多重口味。
🩵日本鹿兒島黑豚肉🐷
黑豚肉的肉纖維幼細,鬆軟,大廚煮得入口軟腍帶彈性,含豐富肉汁juicy😋
🩵京都特色炒飯🍚
加入櫻花蝦🌸🦐蔥花炒出香噴噴的炒飯,飽肚感滿滿。
🩵季節野菜 大蜆麵豉湯 漬物
大大隻的蜆,怪不得蜆味好重,看得出有用心烹調。
🩵特色甜品🍰
紅豆🫘綠茶蕨餅配奶凍,兩樣都係我超喜愛嘅甜品😋
餐廳還特別安排了🍰Bday Cake比我🥰,多謝晒🤞🏻
📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓