2018-10-11 116 浏览
踏入10月,又係打邊爐嘅季節。今日同幾個朋友喺銅鑼灣行完街,喺時代廣場後面搵到一間要上樓嘅港式火鍋店,雖然點都唔係好大,但係裝修都幾舒適。而且有卡位,見唔係好多人就上咗去試吓。入邊嘅客人以家庭及情侶為主,環境都幾靜。不過樓面嘅人唔多,想點菜都要等一啲時間。先揀湯底,我哋揀咗一個雙拼嘅血池麻辣湯及鮮牛肝菌湯湯底到了,麻辣湯好刺激嘅味,都嗆鼻。反而鮮牛肝菌湯底就相對地比較清得多,有好清香嘅牛肝菌味道。我最鍾意。最上層嘅有豬紅,中間是豬腩,食落去都幾薄身,而且唔韌。以最低嘅分別有豬天梯、豬皮及豬膶。尤其欣賞豬潤,厚身又新鮮,唔使烚太長時間啱啱好。幾時都話打邊爐要叫d吸湯的材料,腐皮就係個好選擇。而手打四寶丸都唔錯!牛肉入面有咸蛋黃,幾惹味!手打令佢更彈牙。即炸響鈴熱辣辣,是火鍋的好朋友。不過太大條,食完好漏。所以人多先好叫。最後點可以唔整多個菜?秋冬第一邊爐順利完成!

先揀湯底,我哋揀咗一個雙拼嘅血池麻辣湯及鮮牛肝菌湯

最上層嘅有豬紅,中間是豬腩,食落去都幾薄身,而且

幾時都話打邊爐要叫d吸湯的材料,腐皮就係個好選擇。

最後點可以唔整多個菜?

秋冬第一邊爐順利完成!