今日難得同草子去開觀塘,所以就做足功課搵定觀塘有咩好野食!被依間餐廳嘅burger所吸引, 決定今次就試下!我叫左經典美式Mac’n Cheese 牛肉漢堡(配薯條+沙律),再加左$10轉黑松露芝士薯條)依個BURGER都算係我食過嘅burger頭幾位!首先佢嘅配搭已經好創新!Mac’n Cheese加入burger入面。Mac’n Cheese味道剛剛好,唔會太重口味,同burger好夾!牛肉漢堡好juicy,BBQ醬甜甜地配埋洋蔥同煙肉真係食到反舔舔脷!薯條係闊身薯條,上面淋上黑松露芝士汁。仲有D沙律菜,可以平衡下油膩感。草子叫左香煎法式封鴨脾冬蔭茄湯金邊粉由於我地都唔係好食得辣,開頭都驚依個湯會太辣,但問過餐廳員工話依個湯茄味會重D,唔會好辣。冬蔭公湯辣度大概是平時去開譚仔十小辣的level,湯底是偏蕃茄,酸甜加少少辣,味覺沖撃好正~金邊粉好吸湯,啖啖粉都有蕃茄冬蔭公味。炸豬皮浸湯,你可以話入味但我麻麻地,因為浸左湯食落似食一大堆油咁!湯粉會跟兩條網文春卷,春卷食落唔會好油,好脆口,好味!我地直情想叫多2條食~由於依度嘅食物係即叫即整,見到餐廳員工上菜賣盤時都一絲不苟,所以等候時

草子叫左香煎法式封鴨脾冬蔭茄湯金邊粉
香煎法式封鴨脾冬蔭茄湯金邊粉

由於依度嘅食物係即叫即整,見到餐廳員工上菜賣盤時都一絲不苟,所以等候時間都要耐少少,不過等待係絕對值得!店入面雖然細細,但裝飾別緻,值得去食!
2021-09-22
香煎法式封鴨脾冬蔭茄湯金邊粉