2017-03-25
做一日閒人嘅辣椒,夜晚11點幾仲未食飯,決定去厚福街碰碰運氣,睇下仲有咩食。行過見到有間魚生飯仲開,賣相幾吸引,就同閒人二號入去鉄火堂坐低。鉄火堂係新開嘅餐廳,店面細細,但整齊企理。 呢度只賣刺身飯,有9款幫你併好嘅刺身飯,亦有自選刺身飯任你併。有選擇困難嘅我當然唔會自選,揀咗極上盛合海鮮,而閒人二號就叫咗火炙特選海鮮。火炙特選 $138唔好睇佢好似細細碗,但賣相同用料都好新鮮,份量好足,好過俾成舊水去食得2-3片薄肉嘅拉麵,閒人二號食完都話好飽。極上盛合 $158呢個不得了,一上枱就覺得佢值回票價,份量同用料同樣超新鮮,碗飯仲要比火炙再大一圈,辣椒盡哂人事搵埋閒人二號幫拖,只係僅僅可以ko哂啲刺身,碗飯我食咗1/3, 真係覺得好唔應該。差唔多食完見舖頭冇咩客就嚟打样,忍唔住同店長講碗飯太大啦,點知佢話怕客人食完唔夠飽會投訴,所以先咁大碗,咁睇嚟下次我要少少飯就夠啦,唔好浪費。
火炙特選 $138
極上盛合 $158