2020-07-28 432 浏览
有时真系好搞笑,好耐唔去一个地方就会连续去几次😂。呢日同旧同学去Megabox食Tea,试咗印象中系新开张唔太耐嘅「HoiHoi Pancake House」。估唔到Weekday下午时份都咁多人食,不过未洗等位。环境好舒服(虽然冷气有少许冻),加上播放住啲好夏威夷夏日风情嘅歌,成个感觉令人好放松😊。一场嚟到班戟专门店,就梗系要试下招牌啦!班戟外,佢亦有提供饭类等主食,始终附近有唔少上班族嚟食晏。一份班戟价钱平均一百蚊到,定价唔算平,但过江龙系差唔多啦😝。我哋叫咗两份Pancake加两杯饮品,叹返个靓靓下午茶💕。冲绳芒果梳乎厘班戟Okinawa Mango Souffle Pancake($138),唔讲都唔知冲绳芒果出名🙈,见佢系餐厅呢期嘅夏日推介就试试。我哋以为系得啲芒果伴碟,点知原来梳乎厘班戟本身都有芒果味,几有惊喜👍。班戟有三件,整得几靓,够圆同做到好Fluffy嘅效果,但略嫌面头啲忌廉多咗啲🤭。夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟Classic Macadamia Cream Hawaiian Pancake($158),造型同梳乎厘班戟唔同,好多忌廉遮盖住整件班戟,不过都估到佢应该系几
我哋叫咗两份Pancake加两杯饮品,叹返个靓靓下午茶💕。
夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟
夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟Classic Macadamia Cream Hawaiian Pancake($158),造型同梳乎厘班戟唔同,好多忌廉遮盖住整件班戟,不过都估到佢应该系几层叠埋一齐𠮶种班戟,即系Emoji个样🥞 ,上面再落咗啲坚果碎,脆脆的,唔错。
夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟
切开后发现我嘅推断系正确的✅,三层类似早餐热香饼叠埋一齐,不过真心好味好多,因为几重牛油香🤤,而且呢次搭埋忌廉食都唔会过湿或太漏,几夹。
HoiHoi Lemonade
HoiHoi Lemonade($38),由于天气太热,所以想饮冻嘢,就要咗Lemonade🍋。佢系偏酸𠮶种,开胃又解渴。
滴漏咖啡
滴漏咖啡Brew Coffee($70),呢个系朋友叫的,我自己比较少饮咖啡☕️,但闻落都几香,而且上碟个样好正宗咁,自己倒热水落啲咖啡豆再等三分钟。咖啡豆品种系Kenya Kiambu Nyala AB Microlot,店员有简单介绍下。
滴漏咖啡
总括嚟讲,呢件班戟专门店都唔错,如果当饭后甜品就饱啲,当下午茶就最适合不过!餐厅环境同服务均令人满意,嚟到Megabox不妨试试😋。
2020-07-13