2016-04-15
佐敦一向都係有非常多特食小店, 所以平時得閑都會同朋友們黎呢區食飯聚會. 而今次我地就黎到呢間雞煲小店. 有多款較有特色的雞煲湯底火鍋紙台灣九尾雞煲 (HKD128/半隻) 老闆見我地大部分都是女仔,因此推介我地試下台灣的藥膳煲: 九尾雞煲. 而且仲聽講呢個湯對女性身體好好, 補而不燥, 不用怕飲完後會流鼻血.湯底除了九尾草外,還加入了多種藥材,如紅棗, 杞子, 淮山等等. 湯色非常濃厚而且飄黎陣陣的甘香味, 一看便知熬制了不少時間. 雖係藥膳煲, 但入口卻不帶藥材味, 反而非常濃郁甘甜, 順口非常. 飲完一啖仲會feel到有回甘的感覺. 係我近排飲到最好味的湯! 而湯中的雞肉好滑好彈牙, 都唔錯.秘制奇味雞煲 (HKD118/半隻)雞肉食落好嫩滑好彈牙, 雖然醬汁濃但都食得出有雞味.自製的醬汁非常香濃惹味, 有陣陣的咖哩香, 令人垂涎三尺. 嫩滑雞肉加上惹味醬汁令人停不下口. 食完所有雞肉後, 即加入上湯連同煲中的醬汁一齊煲滾打邊爐.特級安格斯肥牛(大) (HKD178)肥牛的肉色紅潤, 而白色脂肪分佈均勻. 牛肉切得比一般餐廳的安格斯牛厚身,所以食落會大啖大啖肉咁, 令人好滿足.
台灣九尾雞煲 (HKD128/半隻)
秘制奇味雞煲 (HKD118/半隻)
特級安格斯肥牛(大) (HKD178)
牛肉在湯底內灼幾秒鐘就已經可以食得, 肉質幼嫩多汁, 牛味濃郁.
芝士豆腐 併 墨汁花枝丸 (HKD48)
花枝丸非常彈牙, 而且仲食到中間一粒粒的花枝肉粒.
美國野生桂花蚌 (HKD88)
日本特大廣島蠔 (HKD68)
牛骨髓 (HKD48)
打邊爐前, 我地仲叫了兩碟小菜.
招牌海味小炒王 (HKD88)
自制三層豆腐 (HKD78)