带爸妈游动植物公园给香港公园之后,开始肚饿,但金钟又冇乜好食。决定去附近湾仔看看。依条食街最肆正就系依间,可惜不知何故完全冇人,等我来推一下。如图所示,落地玻璃,坐位阔落舒适,二人坐四人枱慢慢边吃边听音乐、聊天看外面的人。叫了以下菜式:1. 香叶肉碎炒饭。食材新鲜、辣度同所有嘢刚好。2. 咖喱鸡髀船面 - yummy不会用汤遮盖来呃人,非常足料,啖啖肉面嘅质感都好有咬口3. 泰式青木瓜沙律,都系正宗的味道4. 相比之下芒果糯米饭就冇咁特别,不过食下食下都觉得好正5. 劲钟意呢个椰子雪糕。椰子肉炒香左。配埋花生同脆绿豆,正!因为之前嘅菜式都几辣,好彩有呢个椰子雪糕,另外亦带咗椰青同埋泰式黑咖啡,先可以解辣。服务员笑得好腼腆,好似全部都唔系好识讲中文,真系泰国人。服务都唔错,周围都好干净。装修几有去旅行的感觉。除咗男朋友系半个泰国人之外,我自己都读泰文同泰国文化、亦都有去work travel, 觉得超级正宗。香港有一啲唔错,几好食嘅泰菜,但系始终系港式嘅感觉。有啲直程质素系差,但系都唔平。超级推介,我自己都一定会好快再嚟👍🏻👍🏻👍🏻

叫了以下菜式:
1. 香叶肉碎炒饭。食材新鲜、辣度同所有嘢刚好。

2. 咖喱鸡髀船面 - yummy
不会用汤遮盖来呃人,非常足料,啖啖肉
面嘅质感都好有咬口

3. 泰式青木瓜沙律,都系正宗的味道

4. 相比之下芒果糯米饭就冇咁特别,不过食下食下都觉得好正

超级推介,我自己都一定会好快再嚟👍🏻👍🏻👍🏻