2015-08-11 2131 浏览
契妹突然间思乡病发,话好想食窝夫,好即兴咁就约咗小肥契哥收工去铜锣湾「Green Waffle Diner」食饭,半响应绿色星期一咁话 。二人六点三左右到步,餐室已坐满食客,估计大多都系准备食完野上楼上睇戏,只剩低围绕住水吧o既高櫈吉空;咦,啲绿色櫈好衬食店个名㖞 。我地唔想坐吧位,先发现店子后面近厨房𠮶边原来有几张较隐蔽o既二至四人散座 ,光猛啲,私人空间多啲,望住啲盆栽感觉都绿啲健康啲。每张餐桌上都已摆放有柠檬水一大瓶,未叫野食可以先解吓渴。餐厅晚市有做套餐,不过我俩心目中一早已暗地里决定咗要食MasterChef最新一集淘汰赛入面o既主题菜式「炸鸡窝夫」 ,所以最终都系拣选咗散叫。姐姐仔推介下,我俩每人先叫咗杯特饮。XO仔杯「The Pink Lady」以新鲜桃,士多啤梨及苹果汁混入沙冰打制,清爽冰凉,微甜醒胃。热食方面就叫咗个芝士白汁长通粉同炸鸡腿窝夫早餐大家分。芝士白汁长通粉($98):虽然话系用芝士白汁煮制,但香滑o既酱汁份量唔会过多而变得溜滞,长通粉烟韧弹牙,配埋清香o既磨菇同香脆o既烟肉片同烟肉粒分外香口惹味 。炸鸡腿窝夫早餐($95):红碟上一滴油都冇,两只

,光猛啲,私人空间多啲,望住啲盆栽感觉都绿啲健康啲。
每张餐桌上都已摆放有柠檬水一大瓶,未叫野食可以先解吓渴。
柠檬水
,所以最终都系拣选咗散叫。
姐姐仔推介下,我俩每人先叫咗杯特饮。
The Pink Lady
热食方面就叫咗个芝士白汁长通粉炸鸡腿窝夫早餐大家分。
芝士白汁长通粉
炸鸡腿窝夫早餐($95):红碟上一滴油都冇,两只炸鸡腿同炸薯粒配菜同样毫不油腻,净系依点已值满分
!鸡腿炸得外皮干脆,鸡肉嫩滑多汁,虽然系炸物但食落仍觉不失健康。伴碟o既薯粒更加系一绝,不但细细粒容易食,金黄色o既外表证明咗用油新鲜,绝非千年货式
!薯粒外层薄脆,薯心软腍,轻轻以胡椒粉调味已觉美味。小肥选择加牛油同糖浆食窝夫作甜品,哗,「Waffle Diner」真系冇改错名,细佬好耐冇食过一件咁松脆o既窝夫啦
!契妹兴奋到不断向店员Connie姐姐大赞窝夫及薯粒,闲谈间姐姐仲不忘一再提及餐店如何重视健康美食,认真得好可爱。
炸鸡腿窝夫早餐
适逢绿色星期一,契妹让XO仔结识到「Green Waffle Diner」,一尝上星期MasterChef淘汰赛中o既主题菜「炸鸡腿窝夫早餐」,肠胃及心灵同时满足,赏心乐事也!
题外话/补充资料: 细佬离开餐厅时居然唔记得咗攞午餐个饭壶,有礼友善o既服务生立刻追跑出黎,嘻嘻,真系麻烦哂!
2015-08-10
柠檬水