2018-07-06 113 浏览
虽然自己喺香港出世长大,但系原来好多地方自己从来都冇去过,好似今日嚟咗荃湾呢个悦来坊,人人都称之为熊猫酒店嘅商场,即时变咗一个大乡里咁样,因为平时来荃湾都系喺地铁站附近嘅商场逛,真系估唔到荃湾嘅另一边,别有一番景象,事原有个台湾朋友入住呢间酒店,缘份嘅嘢就系咁样带咗我嚟呢个商场,原来呢一篇人流都好㕵,各式各样的店舖应有尽有!陪朋友买完日用品之后,已经下午三点钟左右,行左去商场外围附近,天气又热辣辣,经过呢一间甜品店,啱哂啦,一于食返啲甜品消下暑,Ideas Dessert 🍨 !个名几得意,真系Good idea😜讲真甜品店,大部份都会喺黄昏之后营业,好少好似我哋咁样三、四点走去食,不过都即管试吓啦,因为天气实在太热了,点知店员好客气咁招呼我哋坐低,呢个钟数人少少,坐得仲舒服。睇Menu嘅嘢,当然难我唔到啦,好快比我留意到佢哋有一个Top ten甜品推介,仲有啱晒季节嘅芒果,好快就order左。店舖面积不大,简洁的摆设,一贯甜品店的设计,墙壁上写上很大的「Ideas」字体作为点缀。首先送上的是排名第三的「杨贵妃」,杨枝汁、啫喱芒果/布丁、水晶珠、芒果粒、小丸子,还有野果和雪糕,马上尝一

杨贵妃
马上尝一口,水晶珠在口内爆开的感觉特别过瘾,因为初时误会是西米,整个甜品味道很配合,还有芒果非常甜美,而冰冻雪糕,更是令人暑气全消。
芋泥奶冻冰

朋友点了一个竽泥奶冻冰,皆因他是竽泥的爱好者,更有他喜爱的红豆,见他吃着面露笑容满足的感觉,估计他相当满意!
芒果窝夫

我们还share 了一个芒果窝夫(店员在我们落order的时候特意提醒我们要等候15分钟左右),其实当我们食完以上两道甜品之后,时间就刚刚好。
芒果窝夫

芒果又甜又多汁,如果份量再多少少就更加Perfect ,窝夫味道调校得好啱我们心水,甜味适中,松化可口,配上枫糖糖浆,超満足!
芒果窝夫

其实除咗甜品好味之外,佢哋嘅服务都唔错,离去的时候还询问我们觉得食物质素如何,有冇改善的地方,这些用心经营的小店,绝对值得大家支持!
2018-07-04