1K
Bookmark咗好耐嘅餐廳終於試到喇,好想試嘅原因好簡單,就係佢哋用普通食材,變出非一般菜式,藍帶果然係非一般,但價位上並沒有高人一等,反而非常親民,難怪星期六中午full booking,想幫襯嘅朋友記住響Openrice先訂位喇。Set lunch menu 應該換咗無耐,更加令人期待,starter餐湯變咗”牛蒡味噌濃湯”⭐️⭐️⭐️⭐️,牛蒡味同味噌味各佔一半,湯面仲加有爽脆牛蒡絲,好味;而另一starter係”水耕菜沙律配茶葉蛋及合桃”⭐️⭐️⭐️⭐️,整體配搭ok但最鍾意個檸檬蜜糖汁,又香又甜一啲都唔酸。🍴🐂封門柳 $228⭐️⭐️⭐️⭐️(烤杏鮑菇、漬本菇、羽衣甘藍脆、韭菜青醬)慢煮封門柳入口嫩滑多汁,我覺得呢道菜嘅主角係上面個醬,韭菜青醬非常特別,韭菜味唔會太浮誇,反而越食越吸引,而配菜就無咗我鍾意嘅薯仔批,變咗甘脆可口嘅羽衣藍藍同爽脆嘅杏鮑菇,兩者都同樣好味嘅。🍴🐓湛江雞 $208⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(本地蠟腸及芥菜薯蓉, 蕃茄蕃茜忌廉汁)唯一一個無轉嘅main,足以證明佢嘅存在價值,湛江雞出名皮爽肉滑,燒過嘅雞皮更見吸引,肉滑到唔似食緊雞肉,肉味香濃而且肉汁豐富,配菜薯蓉蘸忌廉汁食好好味,加埋肥瘦

🍴🐂封門柳 $228⭐️⭐️⭐️⭐️
(烤杏鮑菇、漬本菇、羽衣甘藍脆、韭菜青醬)

🍴🐓湛江雞 $208⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(本地蠟腸及芥菜薯蓉, 蕃茄蕃茜忌廉汁)
唯一一個無轉嘅main,足以證明佢嘅存在價值,湛江雞出名皮爽肉滑,燒過嘅雞皮更見吸引,肉滑到唔似食緊雞肉,肉味香濃而且肉汁豐富,配菜薯蓉蘸忌廉汁食好好味,加埋肥瘦適中富口感嘅蠟腸一齊食仲好味,估唔到呢個中西合璧又幾夾。

🍴🐟馬友魚柳 $198⭐️⭐️⭐️⭐️
(炒豆苗、西芹根蓉、車厘茄)
馬友外脆內軟,魚肉非常嫩滑,而魚皮”金”香可口,尤其係條邊勁香脆,伴菜芹根蓉看似薯蓉,實質係芹菜根,應該加咗些少忌廉打成蓉,令一向抗拒西芹嘅我都入到口,而且口感細滑,真係值得一次。

三人共消費:$634
2023-02-11