2024-03-16 36 浏览
有两个礼拜假期🤣😍!我立刻同姊妹们去左最近被Timeouthk评为最佳酒吧既Dio Café Bar,Chill一下先!呢度日间主打高级咖啡,下午时段开始供应鸡尾酒,这间酒吧的鸡尾酒非常具有本地特色,尤其是他们与本地利口酒品牌「五味杂陈」合作推出的Winter Cocktail menu, 😜里面每一款鸡尾酒都好有玩味。使用的材料有部分都几得意,带有浓厚老香港风味!酒吧座位不多,所以好快爆满,当我看著调酒师制作每一杯鸡尾酒时都感到好新奇,看著东西方融合的调酒过程,不禁好奇会带来什么样的味道? 🦊⭐️Winter Blazer中式杯子,放上两片姜做装饰,旁边跟配小丸子,成个外表已经好破格,呢杯暖笠笠嘅鸡尾酒,系以「五味杂陈」,洛神花酒作基底,加入自己煮的蜜糖姜茶,味道甜甜酸酸,有少少当归味,好似我阿妈乡下饮𠮶啲甜姜酒感觉,系回忆啊!😍加埋小丸子,食嘅时候放喺酒入边浸一浸,入入味,QQ弹弹有得咬下,好玩!⭐️Vietnam Dirty 调酒师用上 烧热Rum 酒配搭越南滴漏咖啡,焦烤后滴落底有Pinacolada,椰子水、椰子cream、少少蜜糖上形成分层状态,饮时需要大啖少少,如饮咖啡Dir
有两个礼拜假期🤣😍!

⭐️Winter Blazer

⭐️Vietnam Dirty
调酒师用上 烧热Rum 酒配搭越南滴漏咖啡,焦烤后滴落底有Pinacolada,椰子水、椰子cream、少少蜜糖上形成分层状态,饮时需要大啖少少,如饮咖啡Dirty,一口气由面饮到底,上面Rum酒热下面果汁冰冻,冰火交融😜味道fruity♥️特别!

⭐️Canton-Knees
用香港品牌「无名氏」手工毡酒做基底 ,加入本地蜜糖柠檬汁、梳打水、冬瓜汁,又甜又易入口,配上糖冬瓜,一路饮酒又咬啖糖冬瓜特别Sweet!
原来呢杯度数比较高,有成40度,如果想整醉个女仔,就叫比佢饮啦!🤣🤣🤣

⭐️Salted Lime Highball
用上陈皮Whiskey特制的咸柠檬,利口酒、加入Sparking Water ,配上一粒咸柑桔做点缀,成杯咸咸地,又甜甜地!好味清新之作,度数都有成40度!又系啱比女仔饮醉𠮶啲🤣

⭐️Drunken Chicken (烈酒类)
呢杯「醉鸡」好大阵容🤣有绍兴花雕酒,糟卤、辣椒酒、洛神花酒,加上几粒杞子,最抵死临尾仲加几滴鸡精添!好似好补🤣呢杯酒又咸又辣,酒精浓度调酒师话不能估计😜配上青瓜用来refresh一下咸味👍净系睇住佢整都觉得好有趣!🤣

⭐️Leekgroni(烈酒类)
呢杯系我最期待嘅!煮熟左既京葱去辣,中间冰块系佢哋嘅logo,d酒甜甜地,其实呢杯系最浓烈嘅酒,因为甜,会不知不觉咁饮晒,我本身唔系好饮酒,但系我好钟意呢一杯!饮到我high high 地!🤣
2024-03-15
  • Leekgroni