2006-06-12
8 June 2006 (Thur) - 晩飯呢次既生日飯局,由我發版,地方已經改咗三次,最後揀咗呢度,因為見價錢較為合宜,好在舊同學們冇埋怨我改咁多次,佢哋仲話我搵到咁平既地方,改幾多次都抵,得佢哋既體諒,心情即刻輕鬆晒,不過都要講多次唔好意思!今次既gathering係集合咗兩個五月份同兩個六月份既同學既生日,一行本來7人,後黎加至8人既飯局!見佢個六人餐好抵,我哋又幾乎全女班(只一個男仔),所以決定叫個六人餐再加兩個小菜,不過啲餸就真係細碟咗啲。六人餐只需$498包括:1. 叉燒拼燒鰻- 叉燒同鰻魚都非常好味,鰻魚好夠淋2. 瓊漿玉液翅- 個人覺得一般3. 紫蘿爆虎蝦- 好味道,蝦好大隻,可惜好少4. 琵琶二邊荳- 估都估唔到呢碟嘢係咁,有玉子豆腐圍住喺側邊,然後中間係豆腐加上一啲辣汁,只係少辣吊味,唔錯,大家都幾鍾意5. 濟公八寶香芋- 個樣好似粥咁,又似糖水,但係咸點,入面有粟米一齊煮,同學們幾鍾意6. 古法蒸石斑- 我自己就麻麻,因為啲魚非常多骨,食到我好辛苦,但係有啲同學就話冇骨,我睇係一part part 既啫7. 桂花紅豆糕- 普通但好味既甜品8. 紅酒一支- 我覺得
六人餐只需$498包括:
1. 叉燒拼燒鰻- 叉燒同鰻魚都非常好味,鰻魚好夠淋
2. 瓊漿玉液翅- 個人覺得一般
3. 紫蘿爆虎蝦- 好味道,蝦好大隻,可惜好少
7. 桂花紅豆糕- 普通但好味既甜品
8. 紅酒一支- 我覺得唔錯,唔太澀,亦唔太酸,又唔係fruity,好易入口
小菜我哋則叫咗:
1. 瓦楞鷄半隻- 好美味,但係又係細碟得滯,
2. 唔記得名既齋菜一碟- 素食一碟,no comment
總括大家都覺得呢度既食物幾好食,唯一美中不足係我哋最後加上既齋菜,催咗成四次至黎,等咗好耐,大家又唔想Cancel,因為如果Cancel咗就變咗七樣餸,唔係咁好,所以都照要!第二樣唔好係間酒樓好嘈,我哋係完全聽唔到對面既人講嘢...
每人只需$80大元,可以用四個字黎形容:價廉物美!