2020-12-05
今日放工後,黎到位於九龍灣E-max嘅餐廳試吓新野。呢間餐廳主推東南亞fusion菜。裏面嘅間隔坐得好舒服。呢間餐廳係寵物友善餐廳。見到餐廳分咗兩個區域,一邊係專為寵物主人而設嘅用餐室,令一邊則係無寵物餐廳。喺香港唔係好多餐廳可以攜帶寵物入內呢個算係餐廳嘅一大賣點。由於我沒有寵物所以我就坐喺沒有寵物嗰邊。見到餐牌嘅選擇都好多,分別有泰國,馬來西亞,意大利,日本,澳洲菜都有提供。我就揀咗個油封鴨髀配意色茄醬意大利飯,香煎北海道刺身帶子墨汁意粉。另外小食方面就帶咗個泰式生蝦刺身同埋香茅白酒煮鮮蜆。見到餐廳飲啤酒做緊happy hour優惠。所以我哋就點左兩杯試試。首先嚟到嘅係泰式生蝦刺身,泰式生蝦,好新鮮,夠大隻,分量亦多,有成八隻。配上蒜片以及辣椒仔,再點上甜酸汁零舍開胃入味。之後嚟到嘅係香茅白酒煮大蜆,大蜆全部好大隻,完全無沙,好新鮮。香茅汁調得好入味,配上白酒汁,入口好清甜。之後嚟到嘅係主菜。首先嚟到嘅係香煎北海道刺身帶子墨汁意粉。意粉好有咬口,帶子好新鮮,外面煎得香脆,裏面好鮮嫩香甜多汁。墨汁意粉好爽口彈牙配上番茄仔,青瓜,蟹子等配菜完全帶出鮮味。之後嚟到嘅係油封鴨髀配意色茄醬意大
之後嚟到嘅係油封鴨髀配意色茄醬意大利飯。鴨髀有兩大隻,煮既火候啱啱好,唔會太熟或太生,肉質好嫩滑配上醋汁進食好味。意大利飯好煙韌同新鮮番茄醬好夾,分量夠晒大,好味。