2020-06-21 89 浏览
其實喺農曆新年之前已經約咗朋友過完年一齊嚟阿閒泰食晚飯,但因為疫情關係朋友一直都維持住每日放工就返屋企唔外出食飯,最近疫情開始緩和,佢終於約我食飯喇😆阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬陰功濃湯飯($158):冬陰功湯粉就食得多但湯飯真係第一次食,估唔到都幾夾!虎蝦大大隻仲有蝦膏,卜卜蜆煮到剛剛好,好鮮甜!可以隨個人喜好加入椰汁同青檸,酸辣醒胃湯底辣度都幾強,而且會越食越辣好過癮🤤自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配脆炸薯條($138):漢堡包夾住炸鮮蝦堡丶芝士、新鮮蕃茄同羽衣甘藍!蝦堡勁厚身彈牙啖啖肉仲有好香嘅香茅味!但自家製泰式青咖哩醬唔太多,唔係好食得出咖哩味😂薯條香脆惹味,伴碟嘅羽衣甘藍可以中和一下油膩感!泰式椰香南瓜忌廉汁野菌雜菜新鮮手做闊條麵($128):雖然全部都係素食但食落一啲都唔會寡,醬汁creamy椰香味十足,闊條麵好彈牙同掛汁,野菌同雜菜份量都好多☺️好可惜原本最想食嘅pizza同乳酪芭菲今日都冇得賣,但好彩今日叫嘅菜式全部都唔錯, pizza同乳酪芭菲唯有留下次嚟食啦🤗

阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬陰功濃湯飯($158):

自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配脆炸薯條($138):
漢堡包夾住炸鮮蝦堡丶芝士、新鮮蕃茄同羽衣甘藍!
薯條香脆惹味,伴碟嘅羽衣甘藍可以中和一下油膩感!

泰式椰香南瓜忌廉汁野菌雜菜新鮮手做闊條麵($128):