2022-11-27
📍Goldfinch (中環)✨Mapo Tofu $98Soy bean hummus幼滑又勁重黃豆香,係清新嘅和風口味。中間嘅炒菇幾重香料,不過完全唔辣。蓮藕片點hummus/菇/就咁食都唔錯。✨Red Shrimps $108紅蝦好鮮甜,配冬陰功醬汁特別得嚟又幾夾。✨Lamb Belly Roulade $288羊肉一層層疊起,咬落好juicy。配上開心果同埋埃及嘅香料,好有地中海菜嘅風格。加埋提子乾醬酸酸甜甜,整體味道好豐富。👫一致認為最好食係呢款。✨Beef Short Ribs $298牛肉油份重,咬落去覺得有啲似食緊和牛。雖然係以巴東牛肉做靈感,但係冇正宗巴東牛肉咁辣咁濃,反而有啲似比較淡嘅肉汁。✨Chrysanthemum Pu’er $98普洱巴斯克芝士蛋糕望落似普通cheese cake,但入口有濃郁茶香。菊花味雪糕味道清香,少見得嚟又幾好味。✨Chestnut Madeleines $68即刻焗起嘅Madeleines熱辣辣又鬆軟,中間嘅栗子餡甜度唔高。📍Goldfinch (中環)中環善慶街2號地舖
✨Mapo Tofu $98
✨Red Shrimps $108
紅蝦好鮮甜,配冬陰功醬汁特別得嚟又幾夾。
✨Lamb Belly Roulade $288
✨Beef Short Ribs $298
✨Chrysanthemum Pu’er $98
✨Chestnut Madeleines $68
📍Goldfinch (中環)
中環善慶街2號地舖