隨筆。妹仔肚
Espressialty。在自修室邊溫習邊嚐啡:)
隨筆。妹仔肚
2016-07-16
1K 浏览
关注
太和。Espressialty
上次一場黎到,見到門口擺滿左以紫色為主既花同盆栽,唔講真係以為係間靚靚花店
係門口好開心咁影完相,再滿心期待咁推門而入,點知週末下午茶時間已經座無虛席(cafe既空間真係有限,大約只有15個位。。)今次早番dd黎,終於成功搵到個位仔坐下
入到去第一個感覺係:成間自修室咁寧靜有唔少人都係到埋頭苦幹睇書/用電腦/玩電話,搞到我地都要壓低聲浪先敢講野哈哈哈~
室內環境簡約舒適,以木系傢俱為主,隨處可以見到綠色植物同鮮花既蹤影。
正中間位置有張common table可以一次過招待一大班客人,雖然要同人share枱,不過果d位有梳化仔坐嫁,感覺上好似梳乎d
搵食時間
cafe成日都無set,只可以散叫;唔收加一。

蟹肉芝士厚吐司($38):
★★★★★ ★☆☆☆☆
咦!睇相甜吐司明明係成塊,點解依個得半舊嫁!!!
不過....
厚多士意想不到咁外脆內超級鬆軟(麵包控表示唔洗加餡就咁比多半舊包都好呀……)
個厚吐司都幾真材實料喎,真係有一絲絲蟹肉
蟹肉芝士厚吐司
不過個人認為沙律醬落得太重手,幾乎覆蓋晒蟹肉既鮮同芝士既香,成個吐司食落變左甜甜地
伴碟既沙律無乜特別,叫做有菜食下健康d咁啦
Flat white($32):
Flat white
Flat white
★★★★★ ★☆☆☆☆
唔知係咪因為比latte少d奶泡,缺少左點綴既拉花,賣相普普通通
奶啡比例適宜,香濃咖啡味中帶點點奶香面頭只有薄薄一層幼奶泡,口感順滑。只係個人認為咖啡略為稀身,流質程度有d似飲水……
Royal honey latte($38):
★★★★★ ★★★☆☆
特色latte見得多,加蜂皇漿好似無乜聽過,又要試一試
唔似杯外表平凡的flat white,依杯面層有番靚靚拉花淺嚐一啖,香濃醇厚咖啡中隱約散發出陣陣清香蜜糖味,份量恰到好處,略為減低咖啡既苦澀味而又唔會過甜
埋單$108/2ppl。
整體黎講環境靚。寧靜。舒適,黎享受下一人時光做下自己野都幾好,不過想黎傾計就好似唔太適合,除非你想"默默針"啦食物同咖啡味道都不過不失,價錢方面呢個半舊吐司都幾貴下(但如果計番嗌一兩野樣係cafe到坐兩三粒鐘,比人收依個價錢都唔過份既
检举