2021-03-12
難得戲院開返,第一時間約朋友放工去睇戲啦!又唔想搵間餐廳食快餐,本來打算買個麵包算,但經過COCOLO TOKYO FACTORY即係改變主意,一於入去試下。呢間舖就係灣仔D出口行一陣就到,店面細細但綠白色裝修都好易睇到,外面仲擺咗張食物嘅大相,都幾易吸引到行經嘅途人。呢間店主打青森蘋果批,係日本空運過嚟,原汁原味。另外仲有好幾款批、不過太好賣賣晒啦。但我覺得既然大大隻字寫住「青森蘋果批」,冇理由唔試招牌款啫~「青森蘋果批」 一件$33, 有手掌心大小,拎試手時仲暖笠笠,一口咬下酥皮非常鬆脆、牛油香氣撲鼻,入口的蘋果粒粒非常清新,完全食得出係Made in Japan,吉士醬都好香滑另外都買咗件雙層特濃朱古力蛋糕(細版)、都係招牌貨,一件要$35,本來覺得有少少貴,但食完係想買個大版返屋企食囉!超超超超超正啊!!!蛋糕入口軟綿順滑,最上一層朱古力很濃郁,中間兩層好creamy,朱古力海綿蛋糕做底,朱古力味道豐富口感分明,以朱古力控嚟講絕對係必食之選!!大推!!下次再嚟灣仔會encore(帶定冰袋),同埋想試下嗰個檸檬忌廉芝士批、蒙布朗蛋糕睇落都幾好食,一於寫入To Eat List先!
下次再嚟灣仔會encore(帶定冰袋),同埋想試下嗰個檸檬忌廉芝士批、蒙布朗蛋糕睇落都幾好食,一於寫入To Eat List先!^^