2020-09-13
終於食到eatcation最後一餐,食完返去執嘢就差唔多要check out。eatcation第二天選擇食high tea係好合理嘅,因為個早餐食到成11點,中午就唔會肚餓嘅。其實剛剛不久前先食咗Tiffin嘅外賣下午茶,本來以為新鮮感應該欠奉,但其實享受係唔一樣嘅。首先現場食多咗嘅係一個青豆凍湯加脆芝士,香草味都好開胃。shrimp cocktail入面嘅蕃茄仔同大蝦都好好食,同晚餐自助餐嘅大蝦應該係同一貨源。現場食仲有一個任食嘅甜品自助counter,有10幾款雪糕,全部味道都好特別,而且唔會太甜,有現做嘅crepe,新鮮水果、canele、馬卡龍同松露朱古力。尋晚食咗crepe suzzette,我今日就食一個焦糖海鹽雪糕crepe啦。鹹點同外賣嘅款式係一樣,我就唔多講,詳情你都可以睇吓我另外一篇關於外賣Tea set嘅食評。甜點有啲唔一樣,就連個花花芝士蛋糕個樣有啲似,但都好似唔完全一樣。由於實在太飽,我哋決定包走全部scone。關於帶走食物呢方面我有一個小小睇法,由於clotted cream、Lemon Custard同埋Jam我哋都好鍾意,嗰三款將我哋都想拎走,我請同事
由於實在太飽,我哋決定包走全部scone。關於帶走食物呢方面我有一個小小睇法,由於clotted cream、Lemon Custard同埋Jam我哋都好鍾意,嗰三款將我哋都想拎走,我請同事俾啲杯仔我哋拎走,但佢哋竟然話冇。其實明明外賣tea set都有嗰種紙杯,點解唔俾我哋呢?仲有,俾我哋嘅外賣盒竟然冇一款合適嘅紙袋可以放得入。
題外話,最後我離開嘅時候竟然同三個工作人員、一架餐車同兩個客人一齊困lift。首先呢個係我一世人第一次困lift。第二,我其實估唔到原來係五星級酒店都係會困lift 的。而且我比較不解嘅係點解一間咁出名嘅五星級酒店,職員唔用service lift呢?我就當你service lift壞左,一架lift入邊已經有四個客人,其實餐車真係唔應該行入嚟。我唔認為呢啲係同事嘅責任,呢個係管理同訓練嘅責任。我都好明白疫情之下生意難做,呢個eatcation package真係好抵好平,但係五星級酒店嘅服務水準唔應該因為咁而妥協。咁樣只會令酒店降格。
定其實係過往10幾年香港旅遊業生意實在太好做,香港酒店已經忘記咗點樣先至可以提供賓至如歸嘅服務呢?