是日係Double Dating日,去左尖沙咀行完街,就去左附近既另一條美食街─柯士甸路附近覓食,係門口睇到好多人不斷入去依間醉胡爐。我地兩pair人就係門口望左陣,餐廳提供既野食種類相當多,串燒、剌身壽司、火鍋、日本料理等等,可以話總有一樣菜式會岩你口味!甚至身兼埋酒吧,所以入面坐滿左係唔同種類既人,附近番工既人、一大班朋友聚舊同埋小情侶。今日落完雨 開始感受到冬天既氣息,當然打邊爐係我地既首選,而我地四個口味相當唔同,依到胡爐四格鍋($228)就相當合我地心水。入面有:沙嗲湯、蕃茄牛腩湯、芫茜濃湯同埋麻辣湯,而四款湯底都有唔少配料係入面,可以話係超值之選!因為肚仔餓我地就叫左串燒打一打底先,分別叫左:魷魚一夜干 ($68)、當中十分推介店家既魷魚一夜干,魷魚烤完有一陣陣既炭香味,而店家好貼心甘為我地切好一條條,方便進食,仲值得讚賞就係佢個汁!係師傅自家既配方~味道酸甜。大啡菇 ($28),大啡菇簡直係燒烤或者焗野食既必點之物,師傅燒完再係上面灑左木魚絲,正!青魚 ($68),青魚係比較濃味既魚,再用炭火燒完外香內軟,而入面仲好多肉汁係入面,加埋少少檸檬相當開胃。而打邊爐果面點少得食
我地兩pair人就係門口望左陣,餐廳提供既野食種類相當多,串燒、剌身壽司火鍋、日本料理等等,可以話總有一樣菜式會岩你口味!

而打邊爐果面點少得食肉呢?作為打邊爐既老行尊,第一次見到火鍋鋪有和牛!!仲要係飛驒和牛肉眼A5(大) $398,唔試點對得住自己~
大家千奇唔可以淥太耐,5秒內就好收手!飛驒和牛入口即溶既感覺,真係實在太正!而且淥既時間一定短,先可以保留到牛既軟滑口感同埋油香!
店家既羊肉絕對正~!係來自紐西蘭既飼羊片($138),羊味重而不膻 而且肉質非常新鮮,而且係迎接寒冬既時候 就係食羊既時候,可以解決手腳冰冷既問題,食完個身暖粒粒~~

經理仲推介我地食佢地自家製既黃金魚皮($88),絕對無推介錯~!即食同埋放入去煮都一樣好食~店家係即叫即整,上枱即時候仲係熱辣辣,而已用料十分足,每一塊魚皮都沾滿晒蛋黃,香到不得之了,我地忍唔住一塊接一塊甘食。

諗唔到一間餐廳唔單止集合左甘多樣菜式,同時每樣野食都做得相當精緻,難怪鋪頭氣氛又好~又熱鬧!
2018-11-29