2015-03-27 700 浏览
早前旧同事庆祝老公的生日饭, 选择左呢间日式烧肉店, 原因系见佢唔系连所店, 唔限时, 又上左排行榜, 食评又唔错, d 相睇落都ok吸引地点唔算隔涉, 其实系系女拔萃后面条街, 唔难揾; 入到里面, 店子比较细, 差不多一眼睇晒, 最入仲有一间房, 环境都ok, 只是d 冷气好劲, 反映左之后, 好彩个话得事的男仔马上同我地调番高d 温度咋, 否则真是赶客呀~开始睇menu, 第1版系冷食, 头2版有好几款烧肉set, 之后有单点的烧肉类, 后面仲有熟食料理, 同埋饮品, 睇落d 价钱唔平, 而且份量精致but一场来到, 就试下啦, 我地叫左:麻酱豆腐沙律: 份量唔算多, 只有1, 2款沙律菜, 粟米, 同埋胡麻酱, 味道ok, but个菜唔够juicy烧牛舌(薄切): 入口松化, 好香牛味, 又juicy, but 可惜只有6小片, 唔够喉活鳗: 新鲜爽口, 吃到鲜甜味, 皮脆, 好juicy, 都系果句, 可惜只有6小旧, 好唔够喉 烧乌贼 (配鳗鱼汁): 乌贼相对逊色, 似系冰鲜货色, 幸好烧熟后配埋鳗鱼汁味道ok美国的Prime 牛小排: 色泽粉嫩, 油脂较丰富, 呈雪花纹,

but一场来到, 就试下啦, 我地叫左:

美国的Prime 牛小排: 色泽粉嫩, 油脂较丰富, 呈雪花纹, 肉质软淋嫩滑、牛味好香, 好juicy

特选霜降牛仔骨: 油脂分布都算均匀, 肉质相对Prime 牛小排有咬口, 有浓郁的牛香味

日本南瓜拼蕃薯: 可能我地唔识控制火侯, 烧到d薯仔同南瓜好干, 吃落无味

美国安格斯牛小排: 油脂分布平均, 肉质嫩滑, 都系好香牛味, 好juicy

盐烧三文鱼鱼头: 香口野味, 皮脆肉嫩, 又juicy

香蒜牛油黑松露焗杂菌: 好香黑松露牛油味, d菇菌好入味, 好正

野菜手打稻亭乌冬(猪骨汤): 猪骨汤底普通, 乌冬都算滑but 唔系弹牙, 唔觉系手打, 野菜好多i like it

海胆炒饭: 珍珠米饭粒炒得干身, 而且粒粒分明又香口, 唔错, 件海胆虽然大旧but 味道唔鲜而且有d苦

日式蒸蛋: 比想像中差d, 味道普通, 唔太滑溜, 杰实左d, 份量得半杯, 元气都好吃过佢

另外, 烧肉酱汁有三款 (柚子汁、自家制烧肉汁、芝麻酱), 都系普普通通

整体来讲, 食物的食材, 味道ok 唔错, 只是份量稍为少d, 价钱中等, 可能比较适合2-4人吃

p.s. 可能其他旧同事比较细吃, but 我同老公都未饱, 系就住吃嘅, 6人请1人, 埋单每人$220, 如果唔就住吃, 我估每人都要$400
麻酱豆腐沙律, 烧牛舌(薄切), 活鳗, 烧乌贼
前:特选霜降牛仔骨, 后:美国的Prime 牛小排
日本南瓜拼蕃薯
美国安格斯牛小排
盐烧三文鱼鱼头
香蒜牛油黑松露焗杂菌
野菜手打稻亭乌冬(猪骨汤)
海胆炒饭
日式蒸蛋
题外话/补充资料: 当晚感觉上, 人手唔系几够, 好多时要等好耐先有人来, 有时叫左攞menu, 佢地转头又唔记得, 莫讲话会主动帮我地换网同加水啦, 而且其中有个女仔, 态度麻麻
2015-03-20
庆祝纪念