2004-07-23
平時去尖沙咀經過朗廷酒店就多﹐但就未入過去食野﹐咁0岩想同豬仔想去食buffet﹐見呢間酒店個殼都ok﹐於時黎呢到試下原來呢到地方都幾細﹐d位都幾迫﹐出出入入有時都會撞到隔離枱﹔但呢度環境都算幾靚幾舒適﹐加上我地坐window seat 望到街景都唔錯食物款唔多﹐但味道可以。因為去到餓餓地﹐所以先食燒牛肉﹐牛肉切得夠薄而且唔肥亦有肉味﹔串燒有牛肉同雞肉﹐雞肉燒得太乾﹐牛肉就好少少﹔芝士焗西蘭花芝士味濃郁﹐但可能本身唔鐘意較硬身0既西蘭花﹐我覺得麻麻地﹔紅酒雞真係好"紅酒"﹐一咬落去已經食到好濃烈0既酒味﹔白汁龍利柳好滑﹔素菜煎蟹餅好香口﹐所以食左兩轉﹔焗肉醬闊條麵好好食﹐食左三次﹐不過如果係白汁更好﹔有楊洲炒飯﹐由於終意食炒飯﹐所以食左都幾多﹔有張枱專放印度食物﹐食左咖哩雜菜、咖哩牛、咖哩魚﹐當中咖哩雜菜最好味﹐重椰奶味﹐咖哩香得黎又唔太辣﹐用黎撈印度炒飯食好正﹔咖哩牛蘇左少少﹔咖哩魚唔掂﹐加左咖哩都鯹﹔湯有兩款﹐雜菜湯同冬瓜搖柱燉鴨﹐個燉湯好得﹐好好飲﹐就我所見﹐呢個燉湯亦好受其他食客歡迎﹐仲有食左其他熱食﹐但因為印象唔令人深刻﹐所以都唔記得食左咩﹔另外﹐冇即淥粉麵﹐較為失色沙律、s
沙律、sushi﹐魚生冇食到﹐所以唔知質素如下﹐但立下眼唔係好多款可以揀
有好幾款cheese﹐不過不嬲好少食呢d切開一片片咁硬0既cheese﹐所以唔知咩味﹐但選擇好似比其他酒店多少少
由於飲左好多"中"燉湯﹐飲到成肚水﹐搞到個胃冇咩位放甜品﹐但見到雪糕竟然係movenpick(好落本)﹐所以食左4殼: 其中tirmisui同開心果味最好味﹐但太溶﹐一pat pat咁﹐口感唔多好﹔甜品印象最深刻係食左炸雪糕(對於我黎講好fresh好新奇﹐因為未試過)﹐呢個甜品好好好好味﹐外熱內凍﹐皮炸得香﹐雪糕又滑﹐兩者配合得天依無縫﹐加埋雲呢拿汁﹐一絕﹔但因為好飽仲有好想食0既cheesecake同bread pudding都冇食到﹐至於tiramisui雖然我冇食到﹐但見豬仔一次食左兩件﹐應該都唔錯掛﹔新鮮生果有西瓜同蜜瓜﹐好大舊好靚﹐個樣好甜﹐但可能食完雪糕先食佢﹐食落就好淡
服務殷勤有禮
兩人埋單560﹐acceptable﹐但唔可以話低食﹐因為食物選擇偏少