2010-01-05 15 浏览
新年食好D,揀呢間原因係未食過,見呢到D食評又幾好,又有朋友食過住過都話OK。Dinner Buffet 係18:30-21:30,18:45左右到達,未算好多人,放低野即刻出去拎野食^^燒腩仔 &薯蓉焗田螺都有燈照住,夾到埋位腩仔仲熱的好脆,田螺好香薯蓉味(好似有DD芝士味、少少辣)翡翠螺好大隻D肉好大舊,食落唔會林晒,少少辣燻蹄&炸蝦味道一般,同平時係街食到的差唔多;D蝦夠大隻。比目魚應該係蒸的,D肉好厚好滑味道好鮮,咬落唔會林晒霉晒(個人覺得呢樣好緊要),好食(拎左2次^^)~!生野刺身我唔食的,不過朋友會食拎埋來見到都好新鮮夠光澤,蠔有分2個產地的(but唔記得左@@);三文魚色澤幾靚,不過切得大塊左D有D又未切開晒2,3塊連埋(似魚扒咁厚@@)煙火腿配蜜瓜 - 個火腿鹹鹹地,不過我食唔慣唔係全熟既野so覺得有少少腥味@@沙律有2,3款,另外仲有多款沙律散料俾人自己撈。壽司比出面街外的d細件少少,選擇唔算好多大部分係生野,熟既得2-3款;食左鰻魚壽司&粟米沙律壽司,味道一般。長腳蟹(凍蟹)係全晚最搶手之一,d殼唔算特硬都幾易剪開,D肉食落都幾鮮味,不過有少少林。燉蛋係鹹食來的(

翡翠螺好大隻D肉好大舊,食落唔會林晒,少少辣
燻蹄&炸蝦味道一般,同平時係街食到的差唔多;D蝦夠大隻。

生野刺身我唔食的,不過朋友會食拎埋來見到都好新鮮夠光澤,
沙律有2,3款,另外仲有多款沙律散料俾人自己撈。
燉蛋係鹹食來的(不過只係丁丁鹹味),似係蛋白燉蛋因為顏色偏白而且味道好清。
甜品方面都幾多選擇:有焗雞蛋布甸、豆腐花、蘋果批、葡撻、桂花糕...CAKE的款式多,而且全部細細件可以試多幾款^^
美式芝士餅 - 芝士夠味,細細件唔會太膩
濃朱古力切餅 - 呢個好正!!! CAKE身好實淨好夠份量,朱古力味好濃,唔會超甜。
朱古力轉轉塔選擇有士多啤梨、哈木瓜、蜜瓜、棉花糖。整左士多啤梨&棉花糖,埋位影幾張D朱古力就開始硬黐住個碟@@
忌廉蛋糕都有2,3款(有清D既忌廉蛋糕同朱古力忌廉蛋糕),自己試左清D個款(有蜜桃的),味道一般,唔會超甜。
朱古力碎曲奇食左幾件,麻麻地,夠朱古力,不過有少少林。
藍莓椰汁布甸 - 超細細杯(2,3啖份量),味道一般。
鮮果乳酪 - 乳酪好香,不過得一匙份量左右少得滯,其餘係果同菜(以紫色椰菜&生菜佔最多)
Dreyer's & Movenpick 雪糕(有多種味),仲有雪糕筒提供可以自己整軟雪糕,試左4款味,Movenpick 比 Dreyer's 軟滑好多。

仲有D特別野太飽所以冇食 (龍蝦仔、羊肉、蛇羹、竹筒飯...)

整體俾75-80分
環境/燈光暗暗地感覺幾正又唔會太嘈;
野食唔算超多選擇,不過refill得算快,睇色水都幾新鮮,亦唔會俾人整到散晒爛晒都冇人理;服務幾好,收碟都算快亦有禮貌,會好主動周圍加水。

原價$368一位,用左Openrice coupon 有8折,平均一人325蚊左右,星期6晚呢個價錢唔算貴。
薯蓉焗田螺、辣翡翠螺、炸/煎蝦、比目魚、燒腩仔、燻蹄...
三文魚刺身、蠔(有2個產地選擇)、煙火腿
沙律、鰻魚&粟米沙律壽司、長腳蟹(凍)、燉蛋(鹹)
忌廉蛋糕、美式芝士餅、濃朱古力切餅、朱古力轉轉
藍莓椰汁布甸、鮮果乳酪、Dreyer's & Movenpick 雪糕
2010-01-02
薯蓉焗田螺、辣翡翠螺、炸/煎蝦、比目魚、燒腩仔、燻蹄...
三文魚刺身、蠔(有2個產地選擇)、煙火腿
沙律、鰻魚&粟米沙律壽司、長腳蟹(凍)、燉蛋(鹹)
忌廉蛋糕、美式芝士餅、濃朱古力切餅、朱古力轉轉