2019-05-06 1100 浏览
因為D2 Place 嘅出現, 令荔枝角增加左唔少高質素餐廳。今次就要試試位於D2 Place 2 嘅 ”繼” , 佢除咗鐵板燒之外亦有供應壽司Omakase, 不過今次就食鐵板燒先啦, 壽司就留返下次。我地叫左個特上活鮑魚鐵板燒二人前套餐。前菜係海葡萄沙律同埋凍螺,沙律幾新鮮同開胃,凍螺亦都好入味。北海道帆立貝師傅煎完個帆立貝,再擺返落個殼到,加入湯汁,所以個湯都可以飲埋,幾鮮甜ga!跟住魚就揀左白甘鯛,感覺比較特別。 師傅將魚鱗炸至脆口, 真係好似食炸魚皮咁,好香口,連埋薯蓉一齊食,亦出奇地夾。鮑魚勁大隻,所以師傳準備左兩種食法,薄切同角切。 薄切會煙韌d,而角切會腍d,各有千秋。鵝肝多士都好好味,雖然好邪惡,但堅正。肉嘅部分,我地兩個都揀咗A5鹿兒島野崎和牛。先黎薄切,牛肉好嫩滑,中間包左好多蔥花,真係好香。厚切就切成粒狀再煎香。師傅技術真係幾好, 五成熟就真係五成熟,抵讚。食到呢到已經飽飽地,但仲有炒飯,炒野菜同湯。呢到嘅炒飯除左蛋同蔥花,仲加左好多煙肉,所以會更加香! 食完炒飯再飲返碗鯛魚湯,潤一潤喉,就等甜品啦。甜品有雪糕同銅鑼燒。我要左白桃味雪糕,朋友就揀左銅鑼燒。白桃雪

我地叫左個特上活鮑魚鐵板燒二人前套餐。
北海道帆立貝
鵝肝多士都好好味,雖然好邪惡,但堅正。
食到呢到已經飽飽地,但仲有炒飯,炒野菜同湯。
呢到嘅炒飯除左蛋同蔥花,仲加左好多煙肉,所以會更加香!
食完炒飯再飲返碗鯛魚湯,潤一潤喉,就等甜品啦。
甜品有雪糕同銅鑼燒。我要左白桃味雪糕,朋友就揀左銅鑼燒。
白桃雪糕質地似雪芭,幾清新。 而銅鑼燒係師傅即整嘅,有誠意!
2019-05-01