2019-06-10
呢一間位於元朗形點一期嘅《拉麵Jo》, 喺h&m同埋zara嗰一邊, 地點就真係超級方便, 行街購物一站式。呢一間餐廳除咗平時食到嘅日式拉麵之外, 仲有比較少見到嘅沾麵。今次就試咗呢一款《辣味沾麵》, 沾麵嘅湯底同麵條係分開上嘅, 要特別留意嘅係盛載沾麵嘅碗非常之熱,沾麵選用咗「12號」嘅粗身拉麵,口感軟糯q彈, 而且粗麵質更加能掛湯。 沾麵藥湯底一般味道都比較濃郁, 而且一般都比較鹹, 食嘅時候只需夾起一束麵條放入湯沾一下,就能夠品嘗到拉麵最正嘅口感, 以及味道最好嘅湯底。沾麵附上咗幾塊慢煮叉燒, 叉燒豬味濃, 而且肉嫩多汁。另外亦叫咗呢個款《特選蒜油豚骨拉麵》, 蒜油香氣撲鼻, 特選拉麵附有叉燒、 半熟蛋、 木耳絲、荀、以及紫菜。麵條方面就選擇咗較為幼身嘅「25號」拉麵。 幼身嘅拉麵更加能襯托傳統嘅豚骨湯底, 豬骨湯底經過多小時浠製, 味道相當之濃郁。由於不含味精, 就算食完麵飲埋啲湯都唔會覺得口渴, 幼身嘅拉麵比較爽口彈牙, 同沾麵嘅粗麵口感截然不同, 各具特色。除咗拉麵之外, 餐廳重提供咗多款嘅日式小吃, 呢一款《炸蟹肉忌廉餅》, 上枱時候熱辣辣, 外層炸得金黃香脆, 入邊嘅蟹
沾麵附上咗幾塊慢煮叉燒, 叉燒豬味濃, 而且肉嫩多汁。
除咗拉麵之外, 餐廳重提供咗多款嘅日式小吃, 呢一款《炸蟹肉忌廉餅》, 上枱時候熱辣辣, 外層炸得金黃香脆, 入邊嘅蟹肉忌廉夠曬creamy, 令人無法抗拒。
整體而言, 呢一間《拉麵Jo》 嘅性價比都算高。 見到平時晚飯嘅時候門口都排住客人等位, 鍾意食拉麵嘅朋友可以去試試呀。