2021-08-16 43 浏览
同個喺中環返工嘅朋友食晚飯,佢帶我嚟呢間日本嘢,話平時食lunch都成日幫襯,cp值好高,一定要帶我嚟試下。餐廳地點都幾方便,好易搵,喺上環新紀元廣場行上少少就到。餐廳內外都好有日式風格,鋪頭貼咗好多海報,好有心機佈置,好似去咗日本嘅居酒屋咁。 環境舒適,啲枱都幾大張,空間寬敞又好坐。我哋兩個人,侍應安排咗呢一張枱畀我哋,真係四個人坐都好夠。我哋喺前菜、小食、 麵食、壽司每類都嗌咗一啲。蟹子沙律我最愛嘅前菜之一! 青瓜絲爽脆,蟹籽份量唔少, 係一個好fresh嘅前菜。日式煎餃子煎得好靚呀,熱辣辣,皮脆,餡juicy!我本身特別鍾意食餃子,所以平時去居酒屋或者食日本拉麵都會叫餃子。呢度嘅煎餃子真係好好食,推介!壽司六件賣相好靚,分量唔細,而且睇得出好新鮮。(左至右順序介紹)珍寶甜蝦 - 大大隻爽口鮮甜炙燒右口魚 - 魚油味好香,有少少入口即化,勁好食帆立貝 - 飽滿鮮甜,呢個size 口感十足金目鯛 - 魚味清甜深海池魚 - 魚味比較香濃大拖羅 - 接近入口即溶,魚味濃郁,魚油嘅甘香充滿喺口腔好正。我同朋友覺得啲壽司每一件都新鮮又好食,同埋握得幾好,飯唔會散 。汁燒日本特大魷魚筒魷魚大大

餐廳地點都幾方便,好易搵,喺上環新紀元廣場行上少少就到。

環境舒適,啲枱都幾大張,空間寬敞又好坐。

我哋兩個人,侍應安排咗呢一張枱畀我哋,真係四個人坐都好夠。

我哋喺前菜、小食、 麵食、壽司每類都嗌咗一啲。

蟹子沙律

日式煎餃子

煎得好靚呀,熱辣辣,皮脆,餡juicy!

壽司六件

賣相好靚,分量唔細,而且睇得出好新鮮。

(左至右順序介紹)
珍寶甜蝦 - 大大隻爽口鮮甜
炙燒右口魚 - 魚油味好香,有少少入口即化,勁好食
帆立貝 - 飽滿鮮甜,呢個size 口感十足
金目鯛 - 魚味清甜
深海池魚 - 魚味比較香濃

汁燒日本特大魷魚筒

魷魚大大隻,彈牙又唔韌。
個汁好正, 同魷魚非常之夾,好食。
咁大隻魷魚兩個人食真係好滿足,食到最後一件都唔嫌多。

串燒大蔥雞肉
大蔥同埋雞肉要一齊食,因為佢哋好夾,雞肉燒得幾好,夠香又鎖住到肉汁。

日式冷烏冬
呢個好適合夏天食,感覺好清新,煙煙靭靭咁幾好,仲有適量嘅菜同蘿蔔,感覺好健康。

食咗餐美味嘅日本料理,又傾咗好耐偈,大家都心情大好。 真係冇介紹錯,難怪朋友一個月都嚟食幾次lunch。

好鍾意呢度食物多選擇,又款款都整得好食。 多人嚟食嘅話,咩都嗌啲就好適合。

另外不得不提,呢度嘅員工超級有禮貌。其中有位男侍應,好有心機去介紹食物,而且仲會同我哋傾下偈,又問下啲嘢食好唔好食。

呢度畀我感覺係一間好溫暖嘅家庭日式小料理,好有心機去經營。 有機會我會再嚟,同埋會介紹畀多啲朋友識。 咁有心又高質嘅餐廳,真心想支持一下。
2021-08-11