2022-10-04 99 浏览
去到觀塘工業區,原來有間幾好食的私房菜😊 位於觀塘工業中心第三期,基本上出𨋢就會見到餐廳。今次兩個人食,叫左個嘗味二人餐。 淨係望menu都知豐富☺️前菜:本地水耕沙律菜伴芝麻醬|榮哥自家甜酸齋|雙色墨魚仔|茉煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子首先,有啲酸酸甜甜的前菜,可以俾我哋開一開胃,酸木耳同酸齋細細碟,不過作為前菜已經發揮到開胃嘅效果。而另一個前菜,一次過三樣就上碟。擺設同賣相都值得加分👍🏻墨魚仔有分有辣有品辣,滿足唔同人既需要。而流心蛋茄子令我感到驚喜,流心蛋黃可以流落去茄子度一齊食,口感味道一流。燉湯:原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯|原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯兩款湯有唔同享受,哈密瓜豚肉湯味道偏甜。相信種甜味係哈密瓜帶出。而材料足料😀螺頭同豚肉都有湯汁的味道😃 海底椰鱷魚肉湯,印象中第一次食鱷魚肉。但都易入口,感覺都似係豬肉。配合海底椰,味道更加惹味😃 主菜:蝦球水芙蓉|賣相高貴,蝦頭面仲有少少金箔。食落似蒸水蛋的口感,水蛋配合甘筍汁,水蛋蒸得好滑,而蝦頭充滿滿滿的蛋白及甘筍味道。黑松露醬炒鮮露筍百合|賣相吸引,由整個小南瓜上碟。小南瓜內有露筍、百合、木耳等。全部都係爽口嘅食材。每一樣
去到觀塘工業區,原來有間幾好食的私房菜😊

前菜:

燉湯:
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯|原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯

主菜:
蝦球水芙蓉|

黑松露醬炒鮮露筍百合|
賣相吸引,由整個小南瓜上碟。小南瓜內有露筍、百合、木耳等。全部都係爽口嘅食材。每一樣都有黑松露嘅味道。如果中意,仲可以食埋啲南瓜肉☺️

遠年新會陳皮黑豚肉排骨|
充滿新會陳皮嘅味道,相信花咗啲時間進行醃製嘅事前準備😃有少少配菜,有青菜的青味配合陳皮味💪

米王有機時令鮮蔬|
鮮湯浸菠菜,雖然鮮湯偏咸,不過我覺得令到菠菜更加惹味。而鮮湯仲可以轉頭撈飯食🤪

主食:
荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯|
原籠蒸飯,新鮮感十分。面頭有海班片撈飯,撈埋蒜蓉食飯,味道平均👍🏻食完個飯,十分滿足,飽飽地離開😃

甜品
薑汁芝麻湯圓,薑汁味都好重☺️為一餐晚餐畫上完美既句號😃

地址:

榮哥廚房私房菜 (觀塘)
觀塘觀塘道436-484號官塘工業中心3期4樓L室