2022-03-26
好耐冇食過燒肉啦!今次👧🏻就帶👦🏻去銅鑼灣一間新開嘅日本和牛店食燒肉呀!👦🏻聽到果陣不知幾開心🤣 Lunch有唔少特價丼飯好抵食,不過今次應承咗👦🏻,緊係要食餐好😍 (👧🏻呢排就戒口唔食得牛,不過佢食豬肉🐷都食得好開心🥳)講下環境先,餐廳都算幾闊落,有唔少卡位。餐廳嘅抽油煙功夫亦做得幾足,食完衣物都唔會有燒肉味👍🏻。🌟日本產黑毛和牛烤肉Set C 其實餐廳提供咗美國🇺🇸同日本🇯🇵嘅和牛,揀好產地仲要睇想食咩部位,價錢都係豐儉由人。今次👦🏻就揀咗最貴嘅黑毛和牛Set C,有牛三角、牛小排、內側腿肉。大家都可以揀其他Set,有其他部位,例如一口牛、牛五花、牛肩頸。套餐仲有跟飯、餐前小食醃蘿蔔、沙律🥗整體而言牛肉係幾高質,從外觀就見到黑毛和牛嘅雪花紋路十分清晰❄️,分佈細密又平均。入口充滿牛肉+油香,幸福度🆙😍。入口唔會太油膩,三款肉表現平均👍🏻。🌟日本名水豚五花套餐 // 尚鮮燒蠔👧🏻唔食得牛就食豬肉,話曬係和牛店,冇咩豬肉選擇係正常🤣。豬肉都有大概8-9片,豬肉和脂肪分佈平均,重豬肉味得嚟唔覺得有豬腥味。食下肉都要食少少海鮮平衡下,燒蠔就係個幾好嘅選擇😉。🌟芥末一口雞翼 // 七味一口雞翼
🌟日本產黑毛和牛烤肉Set C
🌟日本名水豚五花套餐 // 尚鮮燒蠔
🌟芥末一口雞翼 // 七味一口雞翼
呢到嘅小食係好抵食!$10/2隻,$12/4隻,咁就緊係叫4隻啦!其實就係用上炸雞槌仔🍗,炸得非常香脆又有肉汁😍,七味粉version夠惹味,芥末醬就係用上蜜糖芥末醬,配炸物一流😛。
🌟三文魚 // 鰻魚 // 立魚 壽司🍣 // 三文魚刺身 // 希靈魚刺身
除咗食燒肉,呢到仲有刺身食,令👦🏻幾滿足🤣 刺身都係厚切又冇雪味,幾新鮮👍🏻。壽司選擇都有成10幾款,價錢又幾相宜,大滿足呀😍。