2018-09-30 462 浏览
Happy Friday 其實又唔一定要出尖沙咀或中環嘅!喺大埔一樣chill得起!因為⋯畀我喺太和發現咗間正嘢—the right place!餐廳位於大埔同太和之間,太和火車站行過去大概8分鐘左右。招牌用上Tiffany blue顔色燈箱,非常搶眼!門口放上大menu供客人參閲,主要提供西式料理,如意粉、扒類等。餐廳客人早已坐滿,侍應安排咗我同友人坐bar枱位置。暗暗的燈光配合輕快的音樂令整個氣氛環境都chill chill的。可以睇bartender 為客人精心調製cocktail 飲品,可以話係坐bar枱既福利呢!原本想先嗌野食先,但就畀佢地個cocktail menu吸引咗!估唔到cocktail 都可以咁有gimmick!左揀右揀,最後左杯用「萬壽無疆」茶杯裝嘅CHINESE REVERSE同凍熱一齊飲MY CUP OF TEA!至於野食方面,就簡單揀咗個溫泉蛋凱撒沙律同烤美國特級安格斯肉眼牛扒10安士伴荷蘭豆及薯菜。等左一陣,飲品先到!Chinese Reverse 味道清新,桃味幾突出,混合啤酒,容易入口,幾適合女仔飲;至於my cup of tea ,侍應教我地要先飲
等左一陣,飲品先到!Chinese Reverse 味道清新,桃味幾突出,混合啤酒,容易入口,幾適合女仔飲;至於my cup of tea ,侍應教我地要先飲熱再飲凍,佢哋嘅茶底係自家製嘅綠茶,配合gin酒,熱既味道比較濃烈,帶有淡淡接骨木花香;而凍嘅就比較容易入口,綠茶味突出,兩杯味道互相平衡,味道不錯!
至於溫泉蛋凱撒沙律,沙律菜非常新鮮,配合迷你多士同煙肉碎,味道絕對不會單調!溫泉蛋烹調時間啱啱好,正!
安格斯牛扒我哋叫咗5成熟,肉味香濃,肉質唔會over cooked!薯條係粗薯條,口感一流!滿足!滿足!
2018-09-29