BKK

2025-05-15 9 浏览
炭烤和牛串配冬蔭功和牛串一上枱已經聞到濃濃嘅炭香味,牛肉烤到表面微焦,油脂滲出嚟,睇落好吸引。而冬蔭功湯底酸辣味幾突出,入面嘅蝦夠新鮮,肉質彈牙,,整體嚟講和牛串同冬蔭功係兩種味道,搭配唔算太有火花,但各自表現唔錯。蝦餅配蝦香草沙律蝦餅煎得外層香脆,咬開可以見到入面嘅蝦肉幾實在,唔係嗰啲粉多蝦少嘅款,食落去仲有少少彈牙感。配埋嗰個香草沙律,味道清新,有啲酸酸甜甜嘅感覺,幾解膩。炒金邊粉呢份金邊粉炒得乾身,唔會油膩,入面嘅蔬菜、雞蛋同埋牛肉都炒得啱啱好,口感豐富。調味方面屬於比較偏甜嘅泰國風味,但甜味控制得唔錯,唔會過份搶味。炸紅鯛魚炸鯛魚外皮炸得夠脆,切開內裏嘅魚肉就係嫩滑嘅,唔會過熟或太乾。魚本身冇太多腥味,應該係夠新鮮,配埋泰式酸辣醬,味道好突出。芒果糯米飯呢個芒果糯米飯真係幾正宗,芒果熟得啱啱好,甜度自然,仲帶少少果酸味,幾清新。
炭烤和牛串配冬蔭功

蝦餅配蝦香草沙律