2019-12-20 153 浏览
今日系星期四,但仍然决定放纵一下自己,因为终于唔驶加班,去左铜锣湾Zeng。Zeng位于三十楼,坐室外的话能够将维港美景尽收眼底,可惜zeng每晩几乎坐无虚席,今日无缘坐室外。不过室内环境亦非常舒服,楼底高令人无咁有压迫感,加上柔和既灯光,整个人更加放松,更能享受cocktail同shisha。饮酒同shisha前决定医𠮶肚仔先,我地叫左两款主菜。蟹肉丼既蟹肉同米份量1:1,中间放左一只性感温泉蛋,捞匀后每一啖都尝到蟹肉既鲜甜。另外餐厅用咗珍珠米,饭粒特别烟韧。龙虾沾面份量比较迷你,龙虾汤几香浓。虽然面条比较稔身少少,但汤底比较稠身,所以都挂到汤。Whisky sour一向系我cocktail不二之选。Zeng既Whisky Sour酸度比较低,入口伴随香滑泡沫。Shisha方面,职员根据我哋要求Mix左一款果味香啲嘅shisha,成份包括peach、grape同kiwi。果味天然,而且味道够出。希望下次嚟Zeng嘅时候能够坐室外,一边Shisha一边欣赏维港夜景

饮酒同shisha前决定医𠮶肚仔先,我地叫左两款主菜。

蟹肉丼

龙虾沾面