2023-04-25
戚風呀~戚風呀~嗰種鬆軟又充滿空氣感的質感令我著迷😆,但好可惜我駕御唔到屋企個蒸焗爐,每次整戚風都“謝皮”,所以每次見到戚風蛋糕我都唔係好忍到手!是日經過海港城,就發現咗有JOMO限定店(唔使去將軍澳啦!🥳),即刻入手順便去西九同小朋友chill住食。😎JOMO 戚風蛋糕有6款口味:伯爵茶、黑芝麻、開心果、熱情果、柚子及紅莓。今次我就試咗其中四款:🍰伯爵茶作為一個百爵茶控,每次食戚風都必點百爵茶!JOMO戚風蛋糕底十分鬆軟,入口有百爵茶獨有的香味外,仲有陣好香的焦糖味😳!原來佢外層的法國忌廉係黑糖口味,唔怪得職員要拎另一盒忌廉淋上去😆。呢個百爵茶毫無疑問成為咗我嘅第一首選。🍰熱情果:顏色好有活力的熱情果蛋糕,戚風的鬆軟之外,仲有輕營忌廉+酸酸的百香果醬+百香果籽,三重口味同時融入,實在非常開胃,我將佢排為第二。🍰開心果及紅莓開心果呢,本來我都預咗味道會比較淡,畢竟開心果本身亦唔重味。但翠綠嘅顏色令我對佢加咗分,加上開心果會有種獨特嘅果仁味,鐘意開心果的要試下。而紅梅味就意外地比較淡味,味道上唔算突出。總捨嚟講,蛋糕體夠鬆軟之餘又有一定濕度,唔會感覺好乾;而且四款都係偏淡,唔會好甜;至於
🍰伯爵茶
🍰熱情果:
🍰開心果及紅莓
而紅梅味就意外地比較淡味,味道上唔算突出。
總捨嚟講,蛋糕體夠鬆軟之餘又有一定濕度,唔會感覺好乾;而且四款都係偏淡,唔會好甜;至於口味就各有喜好,可能按照自己喜好去簡啦😆。
*去西九chill住食,真係要幾chill有幾chill呀!