rachel0524
CHEF ZONE·全港唯一韓式自助餐👍🏻
rachel0524
2025-11-14
关注
平時出去韓國餐廳食醬油蟹一隻都要幾百蚊,放題就更加唔會平,不過喺「Chef Zone」就可以用三百零蚊食到爽啦,今次已經係我第二次黎食,地方寬敞,自助餐分成好多區域,有醬油蝦蟹、刺身壽司、熟食、燒烤、炸物、關東煮、湯、主食、點心、自煮既食麵同甜品,食物refill得快,喺中段時間店員會敲響鈴鈴,就會推出松葉蟹同醬油蟹蓋配紫菜米飯

醬油蟹|醬油蝦
今次食自助餐梗係為咗醬油蟹同醬油蝦啦,醬油蝦每個蝦頭入邊都有蝦膏,肉質鮮甜軟糯,醬油蟹,雖然冇膏,但肉質一樣鮮味,用黎拌飯一流👍🏻另外仲有辣醬蟹,我個人就更加鍾意呢款,味道甜甜辣辣越食越上頭😆除咗呢幾款,仲有凍蝦同生牛肉等,今次真係要食返夠本🙌🏻

刺身壽司
有多款刺身壽司,我食咗勁多三文魚超級肥美,壽司種類有成幾十款,八爪魚、響螺、燒牛肉、墨魚、帆立貝、蒜片蝦、醬油蝦、玉子甜蝦、蟹柳等,真係花多眼亂🤩仲有多款卷物同軍艦,炸蝦、吞拿魚同海膽吞拿魚Taco等,值得一讚係每件壽司飯都細細粒,咁就可以試多幾款啦👍🏻

熟食
烤豬腩肉|炒花蟹|泡菜餅|海鮮煎餅|韓式炸雞|韓式豬手|玉子燒|血米腸
廚師即場烤嘅豬腩肉,半肥瘦兩邊微微燶邊,用生菜包住再加入韓式辣醬食多幾件都唔怕膩,炒蟹酥脆香口,我都食咗三四件,泡菜餅同海鮮煎餅細細件,裏面材料勁豐富,必定要食韓式炸雞有原味同甜辣味,外脆內嫩勁Juicy,韓式豬手真係個個都爭住食,外皮QQ彈彈,滿滿嘅骨膠原,玉子燒蛋香味濃郁好好味,血米腸都可以任食👍🏻

松葉蟹|原隻醬油蟹
食到中段嘅時候,就會聽到店員響起鈴聲,記得要即刻出去排隊攞🦀🦀呀,松葉蟹非常鮮味,剪開蟹腳部份將成條蟹肉抽出黎,啖啖肉好鮮甜😋原隻醬油蟹,店員會先清乾淨內臟,打開蟹蓋放入紫菜飯,食嘅時候將蟹身嘅肉加入蟹蓋,鮮甜軟糯,真係好似返咗韓國一樣😆

炸物、韓式魚餅
有多款種類嘅炸物,芝士豬扒、年糕腸仔、魷魚、芝士波、番薯等,韓式魚餅有辣有唔辣,裏面嘅魚餅吸滿湯汁,一啖咬落去爆曬汁

湯、主食
酥皮海鮮湯|人蔘雞湯|海帶湯|辣豆腐湯|鮑魚粥
酥皮忌廉海鮮湯必定要試,上面嘅酥皮酥脆香口,下面係濃濃嘅忌廉海鮮湯,好creamy又鮮味,人蔘雞湯足料,濃濃嘅人蔘味加上雞湯嘅鮮味,養生又暖胃👍🏻大推鮑魚粥,真材實料,綿密嘅粥底裏面加入鮑魚粒同鮑魚肝醬,鮮味至極😋

自煮即食麵
有兩部煮麵機,可以選擇自己鍾意嘅公仔麵,然後加入不同嘅配菜,自己動手做真係好過癮😆有辛辣麵、薯仔麵、炸醬麵等,可以根據自己嘅口味加入魚片、腸仔、京蔥、芝士等配料,幾分鐘就食得,特別有風味👍🏻

甜品
甜品係有另一個胃😂食到幾飽都一定要食甜品,有一整個雪櫃都係韓國嘅雪條同不同口味嘅雪糕,仲有即叫即制嘅窩夫、冬甩、蛋糕、糖果同朱古力噴泉,呢餐自助餐真係超級滿足😋

📍CHEF ZONE (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道20號加拿芬廣場3樓

人均消費:$339