2019-05-05
朋友喺 IFC 返工,同 The L. Place 都只係一橋之隔所以我哋都成日一齊嚟呢度食嘢呢間新開嘅西餐廳三樓係飲嘢,四樓係 dining啲 cocktails 個名同味道都好有特色【The Big Buck Down】呢個 rosemary-infused 嘅 gin cocktails 超可愛唔知呢條大魚係咪代表 big buck 呢?🤣杯酒仲加咗苦澀嘅 campari 同微酸嘅 lime juice苦甜酸 mix 埋嘅味道好有魅力,飲落唔覺得好苦~【Day Dream】另一杯都用咗苦酒 Fernet Hunter 溝檸檬酒仲有 lemon juice 同 citrus syrup 🍊 味道會比頭先嗰杯酸少少【Roasted Red & Yellow Beet】紅菜頭同黃菜頭 roast 得剛好,keep 到爽口多汁鹹香嘅 Feta Cheese 同清甜嘅紅黃菜頭出乎意料地夾而且成個 dish 色彩繽紛咁,令人好開胃【Roasted Bone Marrow】晶瑩嘅牛骨髓滑嘟嘟,油香嘅滋味真係好正面層仲有份量非常 generous 嘅惹味牛尾將佢哋塗上鬆軟到爆嘅 brioche
所以我哋都成日一齊嚟呢度食嘢
呢間新開嘅西餐廳三樓係飲嘢,四樓係 dining
啲 cocktails 個名同味道都好有特色
【The Big Buck Down】
唔知呢條大魚係咪代表 big buck 呢?🤣
苦甜酸 mix 埋嘅味道好有魅力,飲落唔覺得好苦~
【Day Dream】
另一杯都用咗苦酒 Fernet Hunter 溝檸檬酒
味道會比頭先嗰杯酸少少
【Roasted Red & Yellow Beet】
紅菜頭同黃菜頭 roast 得剛好,keep 到爽口多汁
而且成個 dish 色彩繽紛咁,令人好開胃
【Roasted Bone Marrow】
晶瑩嘅牛骨髓滑嘟嘟,油香嘅滋味真係好正
面層仲有份量非常 generous 嘅惹味牛尾
將佢哋塗上鬆軟到爆嘅 brioche 包包
個包索埋啲肉汁好好食!
【Chitarra】
所有 pasta 都可以揀 portion,胃納小都唔怕
Chitarra 呢隻意粉係粗身啲,好有嚼勁
每一條意粉都均勻掛上醬汁
海膽食得出好新鮮,鮮甜到不得了完全無腥味
一點點嗰啲係烏魚子碎,好有風味
牛扒肉味濃郁,質素唔錯
配嘅醬汁有三款,應該都係自家製~
我就鍾意 Bearnaise sauce 😋