2020-05-25
#cassiegowanchai-有無人同瘦編一樣鐘意飲老火湯?今日為大家介紹一間灣仔推廣燉湯嘅餐廳「湯鮮生」,岩哂附近上班一族,可以試下~餐廳空間都幾大,有bar枱揀,如果自己一個黎都唔驚要同人搭枱。👍🏿-其實燉湯是一種食療。不過原來燉湯同老火湯係唔同。老火湯是長時間以明火煲煮,會含有大量的嘌呤,而且煲得愈久,嘌呤愈多。嘌呤在人體內氧化會變成尿酸,當尿酸濃度過高時,會沉積在關節、軟組織、軟骨和腎臟,引起痛風。相反燉湯由於是隔水蒸燉,儘管時間亦長,嘌呤會少一點。另外燉湯是全密封狀態,食物的香氣和食材的營養精華全溶入湯裏去,滋補效用就會更明顯。🥣-我會推介佢地嘅超值半公升原盅鮮燉湯下午茶餐(2:30-5:30pm),我揀選左雪耳木瓜燉龍骨湯同沙茶雞柳時菜飯,原價$77,依家只需要$58。雖然只係下午茶餐,但個份量好足,當日瘦編未食午飯,岩岩好!個湯好潤喉,飲落去個味道好濃郁,feel到好足料。個飯嘅沙茶醬都好唔錯,送飯一流!好耐無飲過住家老火湯嘅你,仲唔快d去?😋-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 湯鮮生 (灣仔)📍 灣仔莊士敦
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 湯鮮生 (灣仔)
📍 灣仔莊士敦道199號地舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat